Ze wil gelijken op een model!


Met artikels over actualiteit, leuke tips om uit te gaan, grappige tests die je moet afnemen onder vriendinnen, de laatste tendensen in de modewereld en beauty tips bevatten magazines voor jonge meisjes alles wat ze willen weten! Bij het lezen van de tips hoe ze zich moeten maquilleren zoals de professionals, een droomkapsel te creëren, de ideale lijn te krijgen door enkele simpele bewegingen,... zal je dochter al snel volledig willen gelijken op de meisjes op het glanzende papier. Dreigt er gevaar?

Eerste obstakel: je dochter wil zich kleden zoals de mannequins in de magazines. Probleem is dat mode dient om je te doen opmerken, te provoceren, te verleiden,... Op een leeftijd waar vele adolescenten naar zichzelf zoeken en zich willen profileren als vrouw kan kledij het ideale middel zijn om zich te onderscheiden. Maar deze overdreven vrouwelijkheid laat uiteraard de andere sekse niet onberoerd. Zowel jongens, als mannen twijfelen tussen bewondering en belediging.

Als je dochter zo’n gedrag aanneemt, maak je haar best duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn van zo’n gedrag. Leg haar uit dat je ook aandacht kan trekken door op een andere manier kan opvallen dan met een diepe decolleté. Moedig haar eerder aan in haar studies, feliciteer haar wanneer ze slaagt,... Het is belangrijk dat ze inziet dat ze beter opvalt door de goede werking van haar neuronen dan met mini-rokjes.

Een tweede probleem: een obsessie om slank te worden (of zelfs graatmager). De adolescentie is een moeilijke stap in de ontwikkeling van het individu. Lichaamswijzigingen, persoonlijke complexen, pesterijen van anderen,... vele adolescenten zijn allesbehalve gelukkig met hun eigen lichaam! Ze proberen dit onvoldoende zelfvertrouwen te beantwoorden met wat ze zien en lezen in magazines... die eigenlijk de boel maar verergert door het zien grote en slanke modellen! Hier ligt vaak de oorsprong van eetstoornissen zoals anorexia en boulimie. Om hierover meer te lezen, consulteer onze rubrieken: Voeding, eetstoornissen.

Om te vermijden dat je pre-adolescent zich laat meeslepen in een uiterst negatieve spiraal, geven we hier enkele tips...

- Relativeer de schoonheidsidealen die je ziet in de media. Praat ook over gezondheid en welzijn i.p.v. gewicht en mode.

- Maak positieve opmerkingen over mensen die niet beantwoorden aan de schoonheidsidealen, bijvoorbeeld dat je die uiterst charmant vindt. Zo laat je die weten dat niet alleen het uiterlijk telt. Privilegieer kwaliteiten zoals intelligentie en jovialiteit in je entourage.

- Benader het fysiek van je kind op een positieve wijze. Vermijd daarom belachelijke bijnamen die kwetsend kunnen zijn of zelfs ronduit traumatiserend.

- Aan tafel leg je enkele gezonde voedingsgewoonten op aan de rest van het gezin. Laat geen enkel voedingsstof achterwege. Zorg er ook voor dat maaltijden echte gezinsmomenten worden na een dag van werk of school. Praat niet over regimes: hoe meer je je onthoudt, hoe meer honger dat je krijgt.

- Praat met je kind. Leg duidelijk uit dat ze een speciale periode meemaakt, de puberteit, waarin ze vele lichamelijke veranderingen ondergaat (bijvoorbeeld: het verschijnen van rondingen). Laat haar uiting geven aan haar gevoelens, en geef die alle aandacht die ze verdienen.

- Tenslotte, spoor je kind aan om een sport te beoefenen. Niets beter dan “een gezonde geest, in een gezond lichaam”! Niet alleen ontwikkelt sport de spieren, maar het is ook het gedroomde moment om al je agressie en frustratie kwijt te geraken!

Barbara,

redactrice

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Theater de bovenste plank
10 % korting voor leden van de famidooclub op vertoon van li...
FRANLIS
groepstarief op vertoon van Famidookaart...
Livingstone Museum - mine
Bij aankoop in onze winkel geniet u van 10% korting, enkel o...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo