Wat is cynotherapie of dierentherapie?


De term ‘pet therapy’ werd voor het eerst gebruikt in 1969 door de Amerikaanse kinderpsychiater Boris Levinson. Hij is namelijk begonnen met het inzetten van dieren bij de behandeling van psychiatrische stoornissen.

Het was hem verschillende keren opgevallen dat zijn patiëntjes, die moeite hadden om contacten met andere mensen
te leggen, vaak wel enthousiast op zijn hond Jingles reageerden. De kinderen betrokken de hond snel in hun spelletjes en in hun fantasiewereld, waarbij ze aanvankelijk de aanwezigheid van de psychiater negeerden. Levinson
slaagde er dan geleidelijk aan in om toch bij de interactie tussen het kind en de hond betrokken te raken en zo contact te krijgen met het kind.

De aanwezigheid van de hond was dus een goede manier om het ijs te breken, de gevoelens van vijandigheid bij het
kind te verminderen en uiteindelijk tot communicatie te komen.

Hoewel de theorieën van Levinson oorspronkelijk op heel wat kritiek werden onthaald, hebben studies ondertussen aangetoond dat dierentherapie echt kan bijdragen tot de ontwikkeling of de verrijking van een kind (en ook van volwassenen).

Dierentherapie is vooral geschikt bij gedragsstoornissen of communicatieproblemen. In de praktijk komt het erop neer dat het kind eerst kennismaakt met de hond en het gedrag van de hond leert kennen. Daarna zijn er een aantal speelsessies evenals verzorgingsmomenten voorzien die de therapeut zal benutten om het kind zo goed mogelijk te helpen.

Mensen die een panische angst hebben voor honden (of het nu gaat om een fobie of om een angst na een hondenbeet bv.), kunnen ook geholpen worden met dierentherapie.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Kidsdinge Origineel speel
Bij bestellingen vanaf 75 euro is de levering in België én N...
Lalali
Ontvang 5€ korting op je bestelling met de code FAMIDO...
Camily's
Voor Famidoo's leden, ontvang een kadobon van 5€ (geld...
Meer kortingen [+]
Besparen met