Waar of niet waar: ’Kinderen letten ’s ochtends beter op.’


Een goed ontbijt, en je kan aan de dag beginnen! Veel mensen geloven dat kinderen zich bij het begin van de dag het best kunnen concentreren.Een beetje aandacht graag!

"Kinderen, opletten graag!" Als een kind op school alle leerstof goed wil laten doordringen, moet het al zijn zintuigen mobiliseren. Dat vraagt heel wat inzet van een kind.

Het is bewezen dat de ’natuurlijke alertheid’ van een kind niet de hele dag door op hetzelfde niveau staat...

De voormiddag

In tegenstelling tot wat de meesten denken, scoren leerlingen bij het begin van de dag niet optimaal qua concentratie. Tot 9.30 uur zijn de intellectuele prestaties van de meeste kinderen niet op hun best.

Daarna neemt de alertheid geleidelijk toe om een piek te bereiken rond 11.30 uur (of later, al naargelang de leeftijd van de kinderen). Deze piek vormt het toppunt van de dag.

De namiddag

Na het middagmaal gaat de alertheid even de dieperik in. Er blijkt hierbij een verband te bestaan met de hoeveelheid eten die de kinderen naar binnen spelen.

Daarna gaat het geleidelijk aan beter, met een tweede hoogtepunt tussen 14 en 16 uur, afhankelijk van de leeftijd.

Ieder kind is anders

Deze uren geven een gemiddeld beeld, maar ieder kind functioneert natuurlijk anders.

Waarom het ene kind anders piekt dan het andere is niet helemaal duidelijk. Het ziet er wel naar uit dat kinderen met slaapproblemen meer moeite hebben om zich opnieuw te concentreren na een periode van lage alertheid.


De ideale situatie?

Het zou ideaal zijn om de schooldag in te plannen in functie van deze cycli van alertheid. Maar voor er een perfect evenwicht wordt gevonden tussen de periodes van les en ontspanning is er nog wel wat werk aan de winkel!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Fort Napoleon
1 € korting voor de volwassenen - niet cumuleerbaar met ande...
Gasthuismuseum St.-Dimpna
Korting van € 1,00 op vertoon van de famidookaart....
Livingstone Museum - mine
Bij aankoop in onze winkel geniet u van 10% korting, enkel o...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo