Verlegen mama, verlegen dochter?


Vraag jij je af waarom je kind zo verlegen is? De oorzaak kan bij jou liggen...De rol van de moeder in sociale situaties is over het algemeen belangrijker voor het gedrag van kinderen dan die van de vader, zo blijkt uit onderzoek. Alleen bij extreem verlegen en angstige kinderen is het gedrag van de vader van meer invloed.

Laag-angstige en normaal angstige kinderen richten zich voor hun social referencing meer op de moeder; alleen de hoog-angstige kinderen achten het signaal van hun vader belangrijker, schrijven ze in het onderzoek. Verlegen kinderen zouden dus eerder kijken naar hun moeder, en dat gedrag met de tijd gaan kopieren. Extreem verlegen kinderen zouden eerder naar de vader kijken. Vaders zijn vaak moedig in sociaal gezelschap, wat deze kinderen zeer ten goede komt.

Dat is een mooi mechanisme, maar er kleven ook nadelen aan. Verlegen moeders kunnen hun eigen verlegenheid overbrengen op hun niet-verlegen kinderen doordat zij door hun kinderen als belangrijkste voorbeeld worden gezien. En als de vader van sociaal angstige kinderen zelf ook angstig gedrag vertoont, heeft dat waarschijnlijk een nóg negatievere invloed op de angstontwikkeling bij kinderen.

Zowel papa als mama zullen dus hun verlegenheid aan de kant moeten zetten en op het volgende feestje iedereen netjes een hand gaan geven.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Speelgoed Mertens - Speci
10 % korting op vertoon van de Famidookaart. Niet geldig op ...
De Kleine Zebra
Gratis levering in België en Nederland bij een bestelling va...
Internationale Tweedaagse
Kinderen tot en met 12 jaar betatelen slechts € 3. Led...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo