Tijd voor de lenteschoonmaak!


Met de lente voor de deur is het de hoogste tijd om al dat muffe winterstof vaarwel te zeggen. Mest meteen ook die uitpuilende kleerkast en dito speelgoedberg uit. Met onze praktische tips voor de jaarlijkse lenteschoonmaak heb je zo weer een zonnige kinderkamer!

Waarom begin je er dit jaar eens niet aan zoals een pro: maak een actieplan en delegeer sommige taken. Alle hens aan dek! Maak er voor je kinderen een spel van met aan het eind van de dag een leuke beloning waarvoor ze echt hun best willen doen.

Gemakkelijke kledij aan?

Telefoon op voicemail?

Leuk muziekje op de achtergrond?

Benodigdheden bij de hand?

Start!

Vergeet zeker niet af en toe een pauze in te lassen. Zo voorkom je dat je opgeeft vooraleer je de hele planning hebt afgewerkt. Houd steeds het ultieme einddoel voor ogen: een nieuw begin met een frisse en geordende kamer!

Vooraleer je met het echte poetswerk kunt beginnen, moet je eerst opruimen.

Hiervoor heb je een vijftal dozen, manden of zakken nodig. Eentje voor:

 • de spullen die je wilt houden, maar die niet in de kinderkamer horen
 • de kringloopwinkel of een zoekertjessite zoals eBay, Marktplaats, 2ehands...,
 • de spullen die gerepareerd moeten worden
 • de twijfelgevallen
 • het afval

Sorteer nu de inhoud van de kleerkast, commode, speelgoedmanden, rekken, leggers of nachttafeltjes en steek alles in een van de dozen.
Leg alleen die spullen terug die je nog gebruikt.
De twijfelgevallen stop je in een doos voor de bergruimte. Die doos kan je dan op een later tijdstip nog eens opnieuw bekijken.

Kleding: check de verschillende kledingstukken. Oude of te kleine stukken en winterspullen worden uit de kast verbannen. Enkel de spullen voor het tussenseizoen en de lente- en zomerkledij mogen er weer terug in! Winterspullen kunnen in een doos in de berging, tenzij je een grote kleerkast hebt natuurlijk. Geef alles een vaste plaats. Check ook of je extra mandjes of dozen nodig hebt, zodat alles ook ordelijk blijft.

Speelgoed en boeken: nu kunnen ook je kinderen de handen uit de mouwen steken. Laat hen meebeslissen over wat terug de kast of speelgoedmand in mag en over de nieuwe bestemming van hun oude spullen. Een ideaal moment om hen te leren dat niet iedereen het even goed heeft als zij. Je zult versteld staan hoe gemakkelijk ze oude spullen aan minderbedeelde kinderen willen afstaan. Ook hier geldt, dat je alles best een vaste plaats geeft.

Je zult zien dat je na zo een opruimactie je al heel wat rommel kwijt bent! Nu kan het echt schoonmaakwerk beginnen.

 • Zorg dat je al je gebruikelijke poetsmaterialen bij de hand hebt. Het is raadzaam voor je begint even na te gaan welke producten je nu precies nodig hebt voor een goede schoonmaakbeurt. Sommige schoonmaakproducten zijn overbodig, weinig efficiënt of zelfs gevaarlijk. Regelmatig schoonmaken met warm water en een allesreiniger zorgt ervoor dat je niet zo veel agressieve producten moet gebruiken. Welk product je ook gebruikt, het is altijd belangrijk aandachtig de voorschriften op het etiket te lezen. Sommige zijn een gevaar voor kinderen. Misschien moet je wel handschoenen dragen om je huid te beschermen. Enkele minuten aandacht zorgen ervoor dat je je leven en dat van je kinderen niet in gevaar brengt en dat je het leefmilieu beschermt.
 • Zet het raam open en laat de wind eens goed door de kamer waaien. Bacteriën voelen zich het best in een warme en vochtige kamer. Verlucht dus liefst elke dag de kamer even en zorg voor een niet te hoge temperatuur. 19-20 °C is ideaal.
 • Vervolgens gaan we de strijd aan met stof en huismijt! Gordijnen, kussenslopen, hoeslakens, dekbedovertrekken, lakens, dekentjes en matjes: dit is hun domein en het gaat allemaal de was in. Heb je kussens en dekbedden die gewoon in de wasmachine mogen gewassen worden, prop ze er dan bij.
 • Tijdens de lenteschoonmaak stoffen we alles, maar dan ook alles af: muren, plafond, hoeken, lampen, bovenop kasten, enz. Daarna stofzuigen met een krachtige stofzuiger. Heb je vast tapijt dan kan je het eventueel een jaarlijkse dieptereiniging geven.
 • Vergeet ook de matras niet te stofzuigen en om te draaien!
 • Vervolgens poetsen we de ramen, muren en alle andere oppervlakken. Vergeet de deuren, deurknoppen en lichtschakelaars niet.
 • Tot slot dweilen we de vloer.
 • Werkt alles in de kinderkamer? Geen lampen die vervangen moeten worden? Lades die gerepareerd moeten worden? Dit is je kans.
 • Wanneer alle beddegoed gewassen en droog is, kan het terug de kamer op en... klaar!

Het hele lijstje afgewerkt en tevreden met het resultaat? Trakteer jezelf en je kinderen dan nu op die welverdiende beloning!

Opgeruimd staat netjes! Veel plezier!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
De Luisterlezer
Bevoegdheid van de organisator. Voor boeking: af te spreken....
JIPPAnimatie vzw
korting van 5% bij vertoon van je Famidookaart, niet cumulee...
Livingstone Museum - mine
Bij aankoop in onze winkel geniet u van 10% korting, enkel o...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo