SOS depressieve puber!


Help, mijn puber doet raar! Hoe ga je positief om met je puber die in de knoop zit?Verandert je kind in een onherkenbaar wezen? Welkom in de club van ouders met pubers! De veranderingen in de pubertijd brengen bij je kind heel wat gevoelens teweeg. Schrik niet als zoon- of dochterlief vrij heftig reageert. Het is ook normaal dat je kind wel eens lusteloos of depri is. Of juist boos en agressief. Ook al sluit je tiener zich van je af, toon interesse en bied steun als je merkt dat je kind het moeilijk heeft. Het is nu belangrijker dan ooit!

Wat is normaal pubergedrag?
* De pubertijd is een verwarrende periode vol veranderingen.
* De hersenen van pubers zijn volop in ontwikkeling.
* Tieners denken dat alles rond hen draait.
* Tieners kunnen niet goed relativeren en zijn erg kritisch.
* Het leven is ingewikkeld, ook voor tieners.
* Tieners voelen zich soms niet goed in hun vel.

Merk je toch dat je kind zich al langer slecht voelt? Dan moet je checken of er niet meer aan de hand is. Want de cijfers liegen er niet om: 1 op de 3 jongvolwassenen hebben het soms tijdelijk psychisch moeilijk.

Wat kan je als ouder doen om je depressieve tiener te helpen?
* Vraag je kind wat er scheelt en luister zonder te (ver)oordelen. Je kind mag vooral het gevoel niet krijgen dat je wil controleren of preken.
* Vertrouw op je buikgevoel wanneer je puber zegt dat er niets aan de hand is. Praat dan eens met de klastitularis; hij/zij kan vaak al wat meer licht op de situatie werpen.
* Laat je kind zélf beslissen om hulp te zoeken. Heeft je kind toegegeven dat er een probleem is? Dat is al een belangrijke stap. Als je er ook voor kan zorgen dat je kind zélf beslist dat het hulp nodig heeft, ben je goed bezig. Hoe je dat doet? Breng begrip op voor eventuele tegenwerpingen, laat weten dat je zijn angsten serieus neemt. Zeg dat je hem of haar niets wil opdringen. En onderhandel over de voor- en nadelen van professionele hulp.
* Voel je niet schuldig. Begin jezelf geen onnodige vragen te stellen. Er is geen reden om je schuldig te voelen: een depressie wordt veroorzaakt door meer dan één factor.
* Wees betrokken en laat je kind voelen dat je er bent. Je kind ongelukkig zien is hard. Jouw begrip, geduld en steun betekenen veel. Moedig je kind aan om te bewegen en gezond te eten. Ga bv. samen wandelen of fietsen. Zorg voor veel groenten en fruit en weinig suiker. Moedig je kind ook aan om met vrienden weg te gaan of iets te ondernemen. Is je kind in behandeling? Help je kind bij de therapie zodat het alle
instructies opvolgt.

Tips voor ouders
1. Maak goede afspraken. Ze geven je kind houvast en kunnen heel wat problemen voorkomen.
2. Laat weten dat je je puber serieus neemt en dat hij/zij altijd thuis terechtkan. Zo voelt je kind zich veilig en geborgen.
3. Stimuleer je kind om zelf oplossingen te vinden. Dat geeft zijn zelfvertrouwen een boost.
4. Geef het goede voorbeeld en stuur bij waar nodig. Doe zelf wat je van je kind verlangt. Correct gedrag belonen werkt beter dan straf.
5. Schakel indien nodig hulp in. Voor tieners is het soms makkelijker hun hart uit te storten bij een buitenstaander.

Meer lezen? Download de brochure hier.

Meer interessante puber-opvoed-informatie vind je hier!

Bron: groeimee.be

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Kiddy & Junior Classes as
10% korting voor leden van de Famidooclub...
Kid's Fantasy Land
Korting van 50% voor een kind op vertoon van Famidookaart...
Vlasmuseum
Kinderen tot 13 jaar : gratis Studenten tot 26 jaar : € 1 ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo