Ruzie tussen broers en zussen: wat is normaal?


Heb jij de indruk dat jouw kinderen meer ruzie maken dan anderen? Lees dan dit!Duitse wetenschappers publiceerde vorige week de resultaten van een onderzoek over zusjes, broertjes en ruzie maken. Als jij al die tijd dacht dat jouw kinderen daar kaas van gegeten hebben, moet je heel zeker de resultaten van dit onderzoek even lezen.

Wat blijkt? Kinderen tussen 3 en 7 jaar maken ongeveer 3 keer per uur ruzie met zusjes of broertjes! Als jouw kinderen veel ruzie maken, is dat dus enkel het gemiddelde! Uit Nederlands onderzoek blijkt zelfs dat jonge kinderen tot wel 8 keer per uur ruzie met elkaar hebben. Het goede nieuws in beide onderzoeken; hoe ouder ze worden, hoe minder dit wordt.

Hoe vervelend het voor de ouders ook kan zijn om tussen ruziënde kinderen te zitten, ruzie maken met een broer of zus kan heel leerzaam zijn. Kinderen moeten ook leren omgaan met boosheid, met frustratie en zij moeten leren om samen met anderen tot compromissen te komen. Ze leren hun gevoelens onder woorden te brengen (ten minste zolang de boosheid niet enkel geuit wordt met slaan), ze leren voor zichzelf op te komen, ze leren onderhandelen en rekening te houden met de gevoelens en wensen van anderen. En waar beter dan thuis kan een kind dit ruzie maken uitproberen. De relatie met broertjes en zusje is heel veilig om ruzie binnen te maken omdat je je broertje of zusje niet kwijt kan raken en een vriendje natuurlijk wel.

Tips voor ouders

Kinderen leren het meeste van een ruzie wanneer ze zelf de kans krijgen deze ruzie op te lossen. De kinderen kan dan gevraagd worden ergens anders ruzie te gaan maken, zodat de ouder geen last heeft van de ruzie.

Wil je toch tussenkomen, vraag dan de kinderen waarover zij ruzie hebben, Belangrijk hierbij is dat beide kinderen de kans krijgen hun verhaal te doen. Soms zijn de kinderen hier niet meteen toe in staat omdat ze te boos zijn. Het kan dan goed zijn ze even apart van elkaar te zetten zodat ze even tot rust kunnen komen. De oplossingen waar de kinderen mee komen kunnen soms in de ogen van de ouders niet de meest logische zijn, maar wanneer de kinderen beide besluiten een oplossing te accepteren, dan is het goed dit als ouder ook te accepteren.

Het oudste kind is vaak in situaties met ruzie bazig, dominant en verbaal agressief. Het jongere kind reageert hier vaak op met meer fysieke agressie, het kind gaat slaan of schoppen. Het is raadzaam om als ouder alert te zijn op dit patroon en er voor te waken het niet altijd voor een van de twee kinderen op te nemen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
ponyplesure vzw
op vertoon van de famidookaart 2,50€ korting...
ABCzaam
20 euro korting op vertoon van Famidookaart...
DH&H bvba
Klanten van Famidoo mogen gratis parkeren. Op vertoon van uw...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo