Positief opvoeden in de praktijk


Positief opvoeden, je hoort er zo vaak over vertellen. De theorie is mooi, maar hoe zet je die om in de praktijk? Famidoo geeft een paar eenvoudige voorbeelden.Complimentjes over alledaagse dingen

Kinderen leren het meest van positieve aandacht en steun. Wacht niet op knalprestaties: je kan best veel complimentjes geven voor alledaagse dingen. Het ene kind kan misschien mooi zingen, het andere goed helpen.

Beloon van kleinsaf aan hun ’verwezenlijkingen’ met een complimentje, bijvoorbeeld “Jij hebt je jas mooi weggehangen!”. Of stimuleer met een compliment: “Jij bent zo flink dat je volgens mij je eigen brooddoos al kan maken!”

Tijd maken

Als je kind iets wil laten zien, stop dan even met wat je bezig bent en geef hem je onverdeelde aandacht. Het kan soms heel moeilijk lijken om je activiteiten te onderbreken, maar vaak kost dat maar een minuutje tijd.

De dag positief afsluiten

Wie focust op wat goed loopt, gaat nog meer goede dingen ontdekken. Een ideale vraag bij het slapengaan is dan ook “Wat was het leukste vandaag?”. Zo haal je de positieve elementen van de dag nog eens boven. Je kind zal met een goed gevoel gaan slapen!

Slechte bui?

Positief opvoeden klinkt mooi, maar iedere ouder heeft al wel eens een slechte bui en dan is die positieve aandacht niet evident.

Als je moe en geïrriteerd van je werk thuiskomt voelt je kind dat. Om je kind gerust te stellen kan je vertellen hoe jij je voelt. “Ik ben niet boos, maar wel heel moe.” Zo leert je kind waarom je niet in je normale doen bent én leert het door jouw voorbeeld ook praten over zijn eigen gevoelens!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
GreenCity Tours
Op vertoon van Famidookaart, gratis bijkomende verzekering d...
De scheepsliften
Groepstarief op vertoon van Famidoo lidkaart....
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo