Omgaan met geruzie


Je hebt er altijd van gedroomd een tof en vreedzaam gezin te hebben waarbij er een hechte relatie bestaat tussen de verschillende gezinsleden. Nu moet het toch wel lukken dat je kinderen meer tijd doorbrengen met ruzie maken dan met iets anders. En dit tot je grote spijt!

Het heeft geen zin je te veel te ergeren op deze situatie. Rivaliteit en jaloezie maken deel uit van de relatie tussen broers en zussen. Je mag dan nog zo veel idealen hebben en je kinderen zo goed mogelijk willen opvoeden, het is bijna onvermijdelijk dat je kinderen vroeg of laat eens ruzie hebben.

De rivaliteit die ontstaat tussen broer en zussen draait vooral rond de aandacht van mama en papa en de machtsverhoudingen. De oudste maakt gebruik van de voordelen die aan zijn situatie verbonden zijn terwijl de jongste daar tegenin gaat. Ze zullen er bovendien niet voor terugwijken om hun standpunt op een agressieve en hevige manier te verdedigen.

Het is natuurlijk wel zo dat het hele gezin hiermee af te rekenen krijgt. De vraag is dan ook hoe je moet reageren en of je al dan niet moet tussenkomen.

Op zich is het niet wenselijk dat volwassenen steeds tussenkomen in de discussies en ruzies tussen broers en zussen. Door systematisch tussen te komen, laat je je kinderen niet toe om zelf hun conflicen op te lossen.

Als je, ondanks je goede wil en je geduld, vindt dat je kinderen te ver gaan en het toch niet kan laten om te reageren, zorg er dan voor dat je een neutraal standpunt inneemt. Door ’partij te trekken’ voor 1 van je kinderen, zou je de rivaliteit alleen maar aanwakkeren.

Neem daarom rustig de tijd om naar de verschillende standpunten van je kinderen te luisteren. Zet je kinderen ook aan om dialoog te verkiezen boven agressiviteit. Aarzel daarbij niet om duidelijke grenzen op te leggen en iedere vorm van lichamelijk geweld te verbieden.

Hoewel je kinderen misschien vaak ruzie maken, zal je met verbazing vaststellen dat ze zich toch verloren voelen als ze enkele uren of dagen zonder hun "rivaal" moeten doorbrengen. Ze voelen de afwezigheid van broer of zus al snel aan als een gemis. Ondanks het geruzie, kunnen ze moeilijk zonder elkaar leven. Uiteindelijk is het dus toch de liefde die de overhand haalt.

Je mag geruzie natuurlijk nooit aanmoedigen maar je kan het wel relativeren als je weet dat het niet abnormaal is. Je schatjes leren zo onderhandelen en in groep leven, wat altijd toegevingen met zich meebrengt. Hoewel je deze fase als moeilijk kan ervaren, is het belangrijk te beseffen dat je kinderen hierdoor wel leren delen en leren conflicten te beheersen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Karpediem
gratis vormpje om thuis mee verder te experimenteren...
Tuinen van Adegem
Indien combinatie Tuinen + Canadamuseum of Tuinen + Poland ...
Sportcentrum Puyenbroeck
?volwassene: 4 EUR ?kind -12 jaar: 2,50 EUR ?senioren + 60...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo