Obsessief-compulsieve stoornissen


Kan je niet meer tegen die manies! Wil je kind elke dag minstens 40 keer zijn handen wassen? Ruimt hij gedurende uren zijn kamer op? Wanneer hij zich aankleedt, trekt hij elke keer overdreven hard aan zijn kousen? Wanneer hij een ruimte verlaat, checkt hij zeker 5 keer of hij wel goed de deur dicht gedaan heeft?

Tijdens zijn ontwikkeling hebben de meeste kinderen wel last van perioden waarbij hij enkele rituelen minutieus uitvoert. Dit is dus geheel normaal. Deze rituelen voldoen aan zijn noden aan vertrouwen en controle. Soms kan het ook om bijgeloof gaan. Eenmaal hij zijn riten heeft kunnen uitvoeren, heeft dit een enorm gevoel van veiligheid en welzijn aan het kind. Denk bijvoorbeeld aan het slaapritueel: tanden poetsen, een verhaaltje voorlezen, een flinke knuffel... en je kind slaapt als een engeltje! Tot de leeftijd van 5-6 jaar hoef je je niet ongerust te maken over zulke rituelen.

Wat?

Wanneer de manies maar niet voorbijgaan, kan het wel eens om een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) gaan. OCS komt in verschillende vormen voor, maar het meest voorkomende kenmerk is een obsessieve drang om bepaalde handelingen uit te voeren, die rituelen worden genoemd. De OCS-patiënt voert deze handelingen (compulsies) uit als reactie op dwangmatige gedachten (obsessies). Voor anderen lijken deze handelingen overbodig en zij hebben ook geen oog voor de details, maar voor de patiënt zijn deze handelingen van vitaal belang en moeten volgens een bepaald patroon worden uitgevoerd om vermeende nadelige gevolgen te voorkomen.

Kenmerken?

Zeer voorzichtig, betrouwbaar, ordelijk, analytisch, methodisch, perfectionistisch, grote behoefte aan controle van de situatie, weinig bevrediging door resultaten (‘nooit goed genoeg’) gering aanpassingsvermogen, bang om gevoelens te hebben en/of uiten...

Enkele voorbeelden:
- Je kind besteedt veel meer tijd dan anderen om dagelijkse activiteiten uit te voeren.
- Je kind hecht enorm veel belang aan orde en symmetrie van voorwerpen.
- Je kind is vaak angstig door bepaalde gedachten of beelden die steeds opnieuw terugkomen, en waarvan hij zich maar niet kan verlossen.
- Enz...

Zo’n 2% à 4% van de bevolking lijdt aan een dwangneurose. Mogelijke oorzaken zijn
erfelijke aanleg en/of opvoedingsproblemen.

Wat doen?

Consulteer je arts, deze zal een adequate behandeling voor je kind voorstellen. Meestal zal deze een combinatie voorstellen van psycho-therapie en medicatie (bijvoorbeeld antidepressiva en anxiolytica).

Thuis toon je best wat begrip tegenover je kleine patiënt. Het is belangrijk te weten dat mensen met OCS hier niets aan kunnen doen. Laat je kind zich dus niet schuldig voelen door te zeggen dat hij een inspanning moet doen.
Het is wel belangrijk dat je iemand met OCS niet aanmoedigt om zijn rituelen uit te voeren. Je hoeft hem helemaal niet te verzekeren dat bijvoorbeeld de deur echt wel op slot is of dat zijn handen proper zijn. Door in dit “obsessief spelletje” mee te gaan, help je hem zeker niet. Je bevestigt alleen maar zijn obsessies en hierdoor vererger je het probleem.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Zaza Belle, Clown, Magiër
10 % korting met CODE "FAMIDOO"...
Het Water en Fontein Muse
minder 1 euro voor de volwassenen...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo