O jee... ik vind de vriendjes van mijn kind niet leuk...


Kinderen hebben nood aan vriendjes. Leeftijdsgenootjes om mee te spelen en ervaringen mee te delen. Vervelend wordt het wanneer jij de vriendjes van je kind niet leuk of geschikt vindt... Hoe reageer je best in zulke situaties?Misschien is het vriendje van je kind niet het vriendje wat je zelf voor hem zou uitgekozen hebben, toch mag je niet te snel een oordeel vellen!

Waarom vind je de vriendjes van je kind niet leuk?


- Heb je geruchten of roddels gehoord?
- Heeft de leerkracht van je kind iets laten vallen?
- Ben je beïnvloed door de mening van andere ouders?
- Heeft het vriendje iets mispeuterd? En gaat het dan over onbeleefd, gewelddadig of eerder onschuldig gedrag?

Je bent natuurlijk bang dat deze ’stoute’ kinderen een negatieve invloed op je kind hebben, maar zolang er echter niets ergs gebeurt, kan je de groeiende vriendschap moeilijk ontmoedigen.

Bovendien is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in de opvoeding die je je kind hebt meegegeven: als je je kind beleefdheid en respect hebt bijgebracht, waarom zou een eenvoudig contact met enkele vrienden er dan voor zorgen dat het die goede manieren zomaar kwijt is?

Waarom je kind vriendjes nodig heeft!

- Net zoals familie, zijn vrienden belangrijk in vele leerprocessen: leren delen, solidariteit, tederheid, verraad, ... Vrienden spelen een niet te onderschatten rol in de psychische ontwikkeling en de sociale integratie van je kind.

- Je kind heeft dus nood aan vrienden en het heeft bovendien het recht om zijn vrienden zelf te kiezen, zelfs als jij ze niet leuk of geschikt vindt. Vrienden maken hoort nu eenmaal bij de ontwikkeling. Vrienden zijn deel van het persoonlijk leven van je kind. Probeer dus de keuze van je kind te respecteren.

Dat betekent natuurlijk niet dat je geen grenzen mag stellen. Vertonen vrienden werkelijk onaanvaardbaar gedrag, bespreek dat dan met je kind. Leg uit welk gedrag kan en welk niet.

- Begint je kind echter zelf onaanvaardbaar gedrag te vertonen of is het ongelukkig in de vriendschap, dan kan je je kind uitleggen waarom de vriendschap geen toekomst heeft. Misschien voelt je kind op termijn wel zelf aan dat het beter andere vrienden kan zoeken. Kinderen ontwikkelen snel, dus misschien worden ze later toch gewoon weer vrienden.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Marliedje retro kinderani
10% korting op vertoon van Famidookaart....
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Livingstone Museum - mine
Bij aankoop in onze winkel geniet u van 10% korting, enkel o...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo