Nagelbijten


Vele kinderen (en trouwens ook veel volwassenen) bijten op hun nagels. Deze gewoonte wordt vaak verklaard door nervositeit, angst, gebrek aan zelfvertrouwen. Toch is dit niet altijd de geval. Het gaat om gedrag waarvan kinderen zich niet bewust zijn. Vaak beseft het kind pas dat het aan het nagelbijten was wanneer je zijn aandacht erop trekt.

Maak je vooral niet kwaad of dring niet te veel aan in de hoop dat je kind niet meer zal nagelbijten. Met dit soort reacties loop je het risico het tegenovergestelde effect te bekomen.

Wat wel belangrijk is, is de momenten te herkennen waarop je kind op zijn nagels begint te bijten: ’s avonds in bed? Of vooral op school? Terwijl het naar TV kijkt? Omdat het zich verveelt?

Op basis van je vaststellingen kan je er met je kind over praten om te weten wat er eventueel scheelt. Als je kind vooral ‘s avonds op zijn nagels bijt, probeer het dan gerust te stellen met een dagelijks ritueel voor het slapengaan. Of heeft het misschien problemen op school, kan het moeilijk volgen of heeft het weinig vriendjes en begint het daarom op zijn nagels te bijten?

Het komt er dus op aan te weten te komen welke de bekommernissen zijn van je kind. Zo kan je kind helpen ipv enkel commentaar te geven op zijn gedrag dat een gevolg is van deze bekommernissen.

Ten slotte moet je ook regelmatig de vingers van je kind nakijken om je ervan te vergewissen dat het nagelbijten geen infectie veroorzaakt heeft. Dergelijke huidinfectie kan erg pijnlijk zijn en moet goed verzorgd worden.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Peps binnenspeeltuin voor
10% voor speeltuinen. Voor verjaardag en kastelen huren een...
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Familiepark De Sierk
extra plezier voor leden van Famidooclub!...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo