Mijn kind heeft kritiek op alles!


Je kind is kritisch ingesteld, dat is wel het minste wat je kan zeggen! Je kleding, het uur waarop wordt gegeten, de activiteiten in het week-end, de keuze van het TV-programma, ... op alles heeft je kind commentaar!

Als het je gerust kan stellen: kritiek uitoefenen is typisch voor deze leeftijd. Het is een normale reactie. Je kind wordt groter, ontmoet andere personen, vergelijkt en doordat het in contact komt met andere dingen, wordt er kritiek geuit op de loop van zaken thuis. Werkelijk alles kan het voorwerp worden van kritiek en jammer voor jou, vormen de ouders en hun gewoontes het belangrijkste doelwit.

Zijn kritische geest zal je kind de mogelijkheid bieden zijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Probeer dus niet te veel aandacht te hechten aan al die kritiek en reageer niet op alles wat er gezegd wordt. Als je op een moment echter genoeg hebt van die onaangename opmerkingen, zeg het dan klaar en duidelijk.

Dat je kind zijn kritische geest moet ontwikkelen is 1 ding... en als ouders moet je dan al eens op je tanden bijten. Dat neemt echter niet weg dat je kind respect moet blijven opbrengen voor jullie en voor alles wat jullie doen.

Respect moet vanzelfsprekend zijn en voortdurend in de opvoeding geïntegreerd zijn. Wederzijds vertrouwen tussen ouders en hun kinderen vormen hiervoor de basis. Het kind moet de educatieve beslissingen van zijn ouders aanvaarden, zelfs als die beslissingen hem niet aanstaan. Het kind heeft het recht om kritiek te uiten en om erover te discussiëren maar als puntje bij paaltje komt, moet het nog altijd gehoorzamen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Vaderzoon.be
10% korting op vertoon van Famidookaart...
Ballonnenclown Nono
5% korting op vertoon van Famidookaart...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo