Mama, kan jij doodgaan?


Kinderen hebben heel wat vragen over doodgaan. Hoe ga je daar mee om? En vooral, hoe kan jij je kinderen op een rustige manier voorbereiden op een afscheid met een dierbare?"Mama, kan jij doodgaan?" Terwijl jouw hart een slag overslaat, kijkt je dochter jou met grote ogen aan. Hoe praat je met kinderen over doodgaan?

Ook mama’s kunnen doodgaan

De meeste volwassenen praten er niet graag over. En toch is het voor je kind belangrijk dat ze het mysterieuze ’doodgaan’ beter begrijpen. Er komt immers een einde aan elk mensenleven en je kan je kind dan ook beter op een zachte manier vertellen waar doodgaan over gaat - voor oma of opa, een broertje of zusje of één van de ouders overlijdt.

Er is geen ’beste’ manier om met kinderen over doodgaan te praten. Maar gelukkig zijn er heel wat kinderboeken die je kunnen helpen vertellen waar het over gaat.

Kinderboeken over doodgaan

- Dag, oude beer van de Duitse schrijfster Christina Kadmon is zo’n verhaal. Een zieke, oude beer vertelt aan een klein vosje over de belangrijke reis die hij zal maken. In de herfst sterft de beer. Maar als in de lente een nieuwe jonge beer in het bos opduikt, begrijpt de kleine vos eindelijk wat doodgaat eigenlijk betekent.

- Het boek ’Ik hou je nog even vast’ is een troost-boek voor kinderen die in werkelijkheid met de dood geconfronteerd worden. Als je verdriet hebt dan lucht het op om er met iemand over te praten. Maar dat is niet altijd gemakkelijk voor kinderen. Op die momenten kan dit boek helpen.

"Je kunt net zo lang naar woorden zoeken als je wilt. Het boek is geduldig en wacht wel. Het is jouw boek, jij mag ermee doen wat jij wilt. Je mag erin schrijven, tekenen, foto’s of plaatjes inplakken, versieren met stickertjes; je kunt er een brief in stoppen, wat je maar wilt. Maak er maar iets moois van. Zodat je de persoon die is weggegaan of die is doodgegaan nooit zult vergeten."

Al deze boeken zijn te krijgen bij www.bol.com

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Naaicafe Atelier Creatief
Drankje bij naaisessie....
Parfumerie-Atelier Guy De
GRATIS: een rondleiding per familie op vertoon van Famidooka...
Casino Beringen
U kan de voorstelling bijwonen aan 3.20 EUR mits bestelling ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo