Kan je zindelijkheid aanleren?


Binnenkort viert je kind zijn vijfde verjaardag maar regelmatig zijn zijn lakens ’s morgens nat. Wellicht roept dat enkele vragen bij je op: “Wordt het geen tijd?”, “Is dit normaal?”, “Wanneer zal mijn kind ’s nachts zindelijk zijn?”.

Een controle over de sluitspieren is pas mogelijk wanneer het urinesysteem normaal is en wanneer je zenuwstelsel hiervoor rijp is. Bepaalde kinderen gaan of praten sneller dan anderen. Dit geldt evenzeer voor zindelijkheid.

Tegen 6 jaar is ongeveer 6 à 8% van de jongens nog steeds niet zindelijk, bij meisjes is dit 3 à 4%. Wist je dat op volwassen leeftijd nog steeds 1 op 1000 niet zindelijk is?

Voor kinderen van tenminste 6 jaar zullen artsen in bepaalde gevallen medicatie voorschrijven om tegemoet te komen aan dit euvel. Voor die leeftijd kan je het dus als perfect normaal beschouwen dat je kind ’s nachts nog niet helemaal zindelijk is.

Erfelijkheid zou een bepalende factor zijn. Wanneer één of beide ouders vroeger ook problemen hadden, is de kans groter dat het kind hier ook last van krijgt.

Je kan je kind helpen om ’s nachts zindelijk te worden door voor het slapen gaan eventjes naar het toilet te gaan. Dit moet integraal deel uitmaken van zijn slaapritueel. Daarnaast kan je ook minder dranken geven naarmate de avond vordert.

Eénmaal je kind vier jaar is, kunnen deze simpele tips de meerderheid van de kinderen toelaten om zowel overdag als ’s nachts zindelijk te blijven. Niets om je ongerust over te maken dus!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Benjamin's Kindershow
Korting 10 %...
Dierenpark van Bouillon
volwassenen: 7€ kinderen:4 €...
Papa Chico Animatie bedri
speciale korting van 5% op vertoon van famidookaart...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo