Kamer opruimen


Het begin van de prepuberteit leidt voor je kind een periode met grote veranderingen in... Deze periode wordt vaak gekenmerkt door de eerste woordenwisselingen en ruzies met de ouders. De wanorde die heerst in de kamer van het kind is daarbij vaak de oorzaak van discussies. Als ouder is het op dat moment misschien niet makkelijk om tot je kind door te dringen.

Je zal soms het gevoel hebben zowel letterlijk als figuurlijk met je neus tegen de muur loopt. Letterlijk omdat je kind de deur van zijn kamer voor je neus dichtslaat of figuurlijk wanneer je kind duidelijk aantoont dat het niet van plan is om te luisteren. Dit is typisch gedrag voor kinderen die zich in de prepuberteit of in de puberteit bevinden. Dat is ook een manier om de autoriteit en de grenzen van ouders eens op de proef te stellen.

Hoe komt het nu dat een kind, dat geen echt kind meer is, zo weinig belang hecht aan orde in zijn kamer? Kinderen die zich in de prepuberteit bevinden, beginnen zich fundamentele vragen te stellen over hun identiteit en over het leven. Het begint een zoektocht naar zichzelf en is dus op zoek naar een ’eigen’ plek. Vanuit dat opzicht wordt ZIJN kamer ZIJN territorium en ZIJN wereld waarin het zich kan wijden aan ZIJN activiteiten.

De wanorde van de kamer kan dus als het ware als een foto beschouwd worden van de warboel in zijn hoofd in deze periode waarin veel vragen de kop opstelen. De ’boel’ in de kamer kan je beschouwen als een duidelijk boodschap: "Kom niet op mijn terrein, in mijn persoonlijke leefwereld!"

« Hoe kan ik mijn boodschap duidelijk maken? », vraag je je dan af. Alles zal natuurlijk afhangen van jouw tolerantiegrens wat hygiëne en properheid betreft... Sommige ouders gaan gewoon niet meer de kamer van hun kind binnen. Anderen leggen een bepaalde gedragscode op met enkele algemene principes.

Als je meer voelt voor de 2de oplossing, moet je er rekening mee houden dat je die regels SAMEN met je kind moet vastleggen als je wil dat ze een minimum gerespecteerd worden. Enkele voorbeelden: stel je kind voor dat het zijn vuile was in een welbepaalde mand legt als het graag heeft dat de kleren gewassen worden. Probeer samen overeen te komen welke dingen je kind moet opruimen voor de poetsvrouw komt bijvoorbeeld, enz.

Houd ten slotte in je achterhoofd dat het geen zin heeft je kwaad te maken. Ruim ook niet op in de plaats van je kind of als je kind niet thuis is. Zelfs als je dat doet met de beste bedoelingen, zal je kind het aanvoelen als een inbreuk op zijn privé-leven. Je zal dus een aantal toegevingen moeten doen en met je kind onderhandelen. De kans is groot dat je af en toe zal moeten leren de ogen te sluiten voor de rommel.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Bébé Maestro ASBL
réduction de 10% pour le 2me enfant de la famille...
APR Productions/All Kids
Famidoo leden krijgen bij ons 10% korting....
Onderstebove
Goed om weten is dat bij het afsluiten van een geboortelijst...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo