Hoe reageren op jaloezie?


Jaloezie ten opzichte van broers of zussen is een normaal, en vaak onvermijdelijk, gevoel. Het oudste kind moet, na de komst van die nieuwe baby, plots zijn leefruimte en zijn speelgoed delen maar vooral de liefde van de ouders. Het is tot nu toe steeds het middelpunt geweest van belangstelling voor de ouders en daar komt nu een einde aan!

Jaloezie kan trouwens ook een aantal positieve gevolgen hebben. Als het niet te ver gaat, schept het klimaat van gezonde wedijver tussen de broers en zussen. De jongste wil de oudste inhalen en doet alles om het beter te doen en zo mama en papa te verrassen. Op die manier is jaloezie dus een gevoel dat het kind aanzet zijn best te doen.

Dankzij jaloezie kan een kind ook zijn persoonlijkheid uitbouwen en zich als individu laten gelden. Door ruzie te maken met broers en zussen ontwikkelt elk kind zijn eigen vaardigheden. Tijdens de ruzies testen ze elkaar, ontdekken ze het leven in groep (en de regels die daarmee gepaard gaan) waardoor ze hun sociale vaardigheden verder ontwikkelen. Uiteindelijk zal ieder kind dus een goed gestaald karakter ontwikkelen.

Je zal misschien wel denken dat dit allemaal mooi is in theorie maar dat jij ondertussen wel dagelijks moet omgaan met al dat gekibbel en geruzie dat ook wel eens uit de hand kan lopen. Kinderen zullen er vaak niet voor terugdeinzen geweld te gebruiken om hun speelgoed of hun terrein te vrijwaren.

Daarom enkele tips om de gemoederen te bedaren en de algemene sfeer toch leefbaar te houden:

- Houd afstand: het heeft geen zin om elke keer te reageren als een van je kinderen even roept. Laat hen zelf leren hun problemen op te lossen. Kom enkel tussen wanneer je ziet dat het uit de hand loopt.

- Billijke straf: Let erop dat je niet steeds hetzelfde kind straft: je oudste kind heeft niet altijd de ruzie uitgelokt omdat hij al wat ouder is en het is ook niet de jongste die steeds ruzie zoekt. Probeer dus steeds te zien wat er precies gebeurd is en zorg dat de straf in verhouding staat tot het gedrag.

- Leg een aantal duidelijke regels op waar nooit van mag afgeweken worden, bv. het verbod van geweld. Voor deze regels moet je dan ook steeds vastberaden zijn. Zeg bv.: « Ondanks jullie geruzie, blijven jullie broer en zus. Jullie mogen elkaar nooit slaan! Geweld lost niks op!».

- Herhaal regelmatig dat de liefde van mama en papa geen grenzen kent en dat jullie hart groot genoeg is om hen evenveel liefde te geven, met hoeveel ze ook zijn. Het is immers altijd om de liefde van de ouders dat de kinderen wedijveren!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Ollevier en Co
Gratis 1 koffie op vertoon famidookaart....
Onderstebove
Goed om weten is dat bij het afsluiten van een geboortelijst...
Abracadabra Magic
Gratis kleine geluidsinstallatie waar nodig, op vertoon van ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo