Hoe leer ik mijn kind zichzelf aankleden?


Zichzelf uitkleden is voor de meeste kleine kinderen geen probleem. Maar zichzelf aankleden... Dat is een heel ander paar mouwen! Zich zelf leren aankleden vraagt tijd, geduld en veel oefening. Leer je kind zichzelf aankleden met behulp van enkele simpele, maar doeltreffende tips!

 • Zich zelf kunnen aankleden is een belangrijke vaardigheid op weg naar meer zelfstandigheid. Kinderen zijn trots wanneer ze een nieuwe vaardigheid meester zijn en dat bevordert dan weer hun zelfvertrouwen.

Wat je kind kan op welke leeftijd hangt van enkele factoren af: fijne motoriek, interesse en wil om het zelf te kunnen.

 • Vanaf ongeveer een jaar kan je kinderen laten meewerken: ze kunnen hun armpjes uitsteken of hun eigen sokken, schoenen of muts uitdoen.
 • Wanneer ze twee zijn kunnen de meeste kinderen gemakkelijke kledingstukken zelf uittrekken en zijn ze in staat de armsgaten in een t-shirt te vinden.
 • Driejarigen kunnen makkelijke kledingstukken zelf aantrekken en krijgen stilaan controle over ritsen en knopen.
 • Tegen dat ze vijf of zes zijn, kunnen de meeste kinderen zich volledig zelf aan- en uitkleden. Bij complexe handelingen, zoals riemen en veters hebben ze soms nog hulp nodig. Veters knopen moeten ze eigenlijk pas tegen hun zevende onder de knie hebben.

Zichzelf aankleden is niet alleen leren hoe je de verschillende kledingstukken aantrekt, maar ook hoe je ze vastmaakt (met knoppen, ritsen, drukknopen, ...) én in welke volgorde. Ze moeten weten wat de voor- en achterkant is, links en rechts, boven en onder.

Toch een redelijke complexe vaardigheid, niet? Maar geen paniek! Volgende doeltreffende tips en een goede portie geduld helpen je op weg!

Aan- en uitkleden. Een hele nieuwe vaardigheid

Zijn je kinderen nog klein, dan begin je met hen te stimuleren jou te helpen wanneer je hen aankleedt. Laat hun zelf hun armpjes door de armsgaten steken, hun voetjes in de sokjes, ... Ze leren dan meteen ook de verschillende namen van de kledingstukken.

Praktijkervaring

Laat je kind oefenen met aankleedpoppen of spelen met boekjes gemaakt om kleine handjes te laten wennen aan knopen, ritsen, drukknopen en veters.

Uitkleden is makkelijker dan aankleden

Kleren uittrekken is makkelijker dan ze aandoen. Laat je kind dat dus eerst oefenen. Maak er een wedstrijdje van en kijk of hij de klus geklaard krijgt vooraleer zijn bad klaar is. Help hem met moeilijke knopen en sluitingen en laat hem zien hoe ze net werken.

Kies voor gemakkelijke kleding

 • Vermijd broeken, rokken en kleedjes met moeilijke sluitingen (ritsen, knopen en haakjes). Broeken en rokjes met elastiek in de taille (of velcro) zijn veel handiger voor beginners.
 • Ook truien en t-shirts met enge hals zijn te vermijden; niets zo vervelend als met je hoofd blijven hangen.
 • Onderbroekjes met een contrasterende tailleband maken het makkelijker om onderkant van bovenkant te onderscheiden.
 • Vind je sokken zonder hiel, koop er dan voldoende! Kousjes correct aantrekken is bijzonder moeilijk voor kleine kinderen.

Geef het goede voorbeeld

 • Laat je kind zien hoe het de verschillende kledingstukken het makkelijkst kan aantrekken;
 • Laat het vervolgens zelf proberen.
 • Blijf erbij en moedig je kind aan.
 • Wel alleen doen op momenten dat jullie ook echt tijd hebben. Zo voorkom je dat je ongeduldig of zenuwachtig wordt!

Aantal kledingstukken beperken

Is je kind nog klein? Beperk dan het aantal kledingstukken waarmee jullie oefenen. Begin bijvoorbeeld met onderhemd en onderbroekje.

Kleren klaarleggen

 • Leg de verschillende kledingstukken klaar, zodat je kind ze makkelijker kan aantrekken.
 • Leg ze zó dat wanneer je kind ze vastneemt, hij ze meteen juist vastheeft. Truitjes, t-shirts en kleedjes met de voorkant naar beneden. Broeken met de rits naar boven, zodat hij al zittend z’n benen erin kan steken.
 • Leg ze klaar in de volgorde dat ze moeten aangetrokken worden en van links naar rechts. Dit is niet essentiel, maar zo oefen je meteen ook de richting waarin de ogen moeten bewegen wanneer je kind begint te lezen.
 • Je kunt het gewoon ook op een stapel Leggen met wat eerst aan moet bovenop.
 • Leer je kind wat voor en achter is. Etiketjes in kleding gaan altijd op de rug. Tekeningen staan meestal vooraan.

Zichzelf leren aankleden is een proces

 • Je kind zal het dus niet van vandaag op morgen meester zijn. Heb dus geduld, moedig je kind aan en beloon zijn vorderingen.
 • Goed is goed genoeg! Probeer te vermijden dat wanneer een kind bijvoorbeeld zijn hemd verkeerd heeft dichtgeknoopt, je hem daar onmiddellijk op wijst of het probeert te corrigeren. Dat kan heel ontmoedigend werken. Prijs je kind daarentegen eerst voor het feit dat hij zijn hemd zelf heeft aangetrokken. Daarna kan je hem vertellen dat de knoopjes fout zitten, maar dat hij het volgende keer zeker juist zal doen.

Omgaan met frustratie

 • Sommige kinderen willen meer doen dan ze al kunnen en dat leidt vaak tot frustraties. Ze worden heel boos en nog bozer als je hen probeert te helpen of willen zich zelfs niet meer zelf aankleden.
 • Laat ze dan eerst uitrazen. Blijf rustig en vraag hen of je mag helpen, al is het maar om het kledingstuk terug recht te trekken. Vaak helpt het ook om die ’stomme’ kleding de schuld van alles te geven.

Veel succes!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Speelgoed Mertens - Speci
10 % korting op vertoon van de Famidookaart. Niet geldig op ...
GreenCity Tours
Op vertoon van Famidookaart, gratis bijkomende verzekering d...
Gasthuismuseum St.-Dimpna
Korting van € 1,00 op vertoon van de famidookaart....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo