Het belang van de kleuterschool


Hoewel de kleuterschool in België niet wettelijk verplicht is, gaat de overgrote meerderheid van kleine kinderen er toch naartoe. Tijdens deze jaren die de “grote school” voorafgaan, vindt er een heus leerproces plaats.

- Ten eerste ontdekt je kind het leven in groep: het zal talrijke vriendjes maken, zowel meisjes en jongens, met verschillende culturele achtergronden. Het zal ook kleine conflicten hebben en stilaan leren zich aan te passen aan het leven in groep.
Geleidelijk aan maken de regels op school en het schoolritme integraal deel uit van het kinderleven. Kinderen leren zo al vroeg dat ze op tijd moeten komen, dat ze moeten stoppen met praten wanneer de juf stilte vraagt, dat er niet op eender welk moment een tussendoortje wordt gegeten, dat alles wordt opgeruimd na een activiteit en voor iedereen terug naar huis gaat...

- Daarnaast zal je kind ook talrijke, verscheidene activiteiten ontdekken: zang, verhaaltjes, rijmpjes, kleuren, knutselen, boetseren, turnen, computerspelletjes,...
Dankzij al deze activiteiten wordt de motoriek en de fijne motoriek van kinderen ontwikkeld, wat erg belangrijk is om later te leren schrijven.

- Wat ook belangrijk is, is dat je kind op school zal leren delen. Alle schoolmateriaal moet met de klasgenootjes gedeeld worden; ze gebruiken dezelfde boeken, kleurtjes, dezelfde potjes waterverf. Als alle schilderezels bezet zijn, moet je kind geduldig zijn beurt afwachten. Hetzelfde geldt als je kind het woord wil nemen: eerst moet het zijn vinger opsteken en wachten tot het zijn beurt is om te spreken. De juffrouw heeft trouwens maar 2 handen en elk kind moet dus ieder keer wachten totdat ze beschikbaar is. Ook de aandacht van de juffrouw moet dus gedeeld worden.

Kortom, de kleuterschool is een goede leerschool, zowel voor de ontwikkeling van je kinds vaardigheden als voor zijn persoonlijkheid. Dankzij de kleuterschool krijgt je kind al een goede voorbereiding op de lagere school.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Het Water en Fontein Muse
minder 1 euro voor de volwassenen...
Speelgoed Mertens - Speci
10 % korting op vertoon van de Famidookaart. Niet geldig op ...
Karpediem
gratis vormpje om thuis mee verder te experimenteren...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo