Help! Mijn kind is verlegen!


Is je kind soms verlegen? Maken onbekende mensen en onbekende situaties je kind wat onzeker? Op zich geen probleem, tenzij je kind belemmerd wordt door die verlegenheid. Help je kind zijn verlegenheid overwinnen.Sommige kinderen worden verlegen geboren, terwijl anderen doorheen een leeftijdsgebonden verlegenheidsfase gaan. Baby’s draaien hun gezichtjes weg van vreemden en wanneer kinderen twee zijn en zichzelf als individu beginnen zien, kan ook verlegenheid optreden. Kinderen tussen drie en vier zijn zeer zelfbewust en kunnen snel verlegen en boos worden wanneer mama of papa lachen met iets wat ze doen. Tussen vier en vijf wordt het vaak weer wat beter met de verlegenheid en daarna neemt het geleidelijkaan met de leeftijd af.

Tips om je kind te helpen zijn verlegenheid te overwinnen.

Vermijd het label ‘verlegen’


- Vermijd het woord ‘verlegen’ zo veel mogelijk. Je kind gaat zichzelf daardoor als verlegen zien en misschien geen moeite meer doen om zijn verlegenheid te overkomen. “Och, wat helpt het… ik ben toch verlegen…”.
- Je kan je kind anders omschrijven door te zeggen, dat het wat meer tijd nodig heeft om te ontdooien of wat langer de kat uit de boom kijkt, dat het stil of introvert is.

Verlegen zijn is niet slecht

Ook al vind je het misschien soms vervelend dat je kind verlegen is, laat dit niet merken waar je kind bij is. Je kind mag niet het gevoel hebben dat het daardoor minder waard is dan iemand anders. Vaak hebben ze al minder zelfvertrouwen en dan helpt die gedachte natuurlijk niet.

Benadruk de goede kanten van je kind

Omdat verlegen kinderen vaak wat minder zelfvertrouwen of een laag gevoel van eigenwaarde hebben, is het belangrijk de goede kanten van je kind te benadrukken en aan te moedigen en zo zijn zelfvertrouwen te laten groeien en bloeien.

Toon begrip voor de verlegenheid van je kind

Is je kind al wat ouder, dan kunnen jullie samen bespreken waarom je kind bijvoorbeeld in bepaalde situaties verlegen is. Vaak helpt het als je de onzekerheden of angsten van je kind bespreekbaar maakt. Misschien ben je als ouder wel door dezelfde fase gegaan en kan je kind door zich met jou te identificeren makkelijker met zijn verlegenheid leren omgaan.

Oefen samen bepaalde situaties

Vaak helpt het wanneer je samen met je kind bepaalde situaties oefent of een rollenspel speelt met eventueel de knuffels van je kind. Je kan je kind bijvoorbeeld leren hoe het zichzelf kan voorstellen wanneer jullie ergens naar toe gaan of hoe het best reageert in bepaalde situaties. Het ‘onbekende’ schrikt verlegen kinderen af. Onbekende situaties, mensen en dingen ‘bekend’ maken, helpt je kind!

Verwacht niet te veel van je kind

Heb geen te hoge verwachtingen van je kind in bepaalde situaties; ook al hebben jullie ze op voorhand besproken of geoefend. Zorg er wel voor je elke kleine vooruitgang, hoe klein ook, uitvoerig prijst. Het zelfvertrouwen van je kind zal er door groeien.

Veel succes!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Dansschool eMOTION
Gratis sportdrankfles op vertoon Famidookaart...
Onderstebove
Goed om weten is dat bij het afsluiten van een geboortelijst...
Livingstone Museum - mine
Bij aankoop in onze winkel geniet u van 10% korting, enkel o...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo