Heeft je kind schrik voor het donker?


Hoewel je kind de eerste 2 jaar geen schrik had voor het donker, wordt het nu wel angstig en wil het niet graag gaan slapen. Wanneer je je kind in bed legt, vraagt het om een lampje te laten branden in de kamer of om de deur open te laten.

«Schrik voor het donker» maakt deel uit van normale angsten die elk kind tussen 2 en 5 jaar kan hebben. Deze angst toont aan dat je kind belangrijke momenten doormaakt in zijn ontwikkeling of dat er grote veranderingen plaatsvinden in zijn leven, zoals bv. naar school gaan.

Hoe kan je je kind helpen op met deze angst om te gaan?

Luister naar je kind, respecteer deze angsten en tracht samen met je kind manieren te vinden waarbij het zich toch veilig voelt: een klein nachtlampje, een geopend gordijn, licht in de nachthal. Licht blijkt voor talrijke kinderen een geruststellende werking te hebben. Als het pikdonker is, wordt een kind bang, verliest het zijn herkenningspunten, voelt het zich eenzaam en krijgt het door zijn rijke verbeelding af te rekenen met de boze wolf of andere monsters die zich onder zijn bed hebben verstopt.

Een kind dat ’s nachts alleen in het donker ligt, voelt zich kwetsbaarder. Vooral omdat een kind op deze leeftijd nog niet het onderscheid kan maken tussen verbeelding en werkelijkheid.

Als je kind ’s nachts wenend wakker wordt na een nachtmerrie, stel je kind dan gerust. Laat je kind zien dat er geen monster in de kamer aanwezig is en dat jullie er alleen zijn. Zeg ook tegen je kind dat het een "slechte droom" was. Voeg eraan toe dat je er bent om bescherming te bieden, dat het geen enkel risico loopt en dat het rustig, in alle veiligheid, terug in slaap kan vallen.

Tijdens de dag kan je het onderwerp dan nog eens aankaarten om met je kind over zijn angsten te praten en om het gerust te stellen.
Er zijn geluiden die kinderen ’s nachts snel angst kunnen inboezemen zoals takken van bomen die tegen het venster waaien, luiken die niet goed vastgehecht zijn,... Probeer dit te vermijden door de bomen te snoeien of de luiken beter vast te hechten om je kind niet nodeloos ongerust te maken.

Kinderen kunnen tot de leeftijd van 7 of 8 jaar schrik blijven hebben voor het donker en daarna zal deze angst spontaan verdwijnen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Anglo Bowling
10% korting op bowlinggames en snooker op vertoon Famidookaa...
Kat & Koe
12 % directe korting op vertoon van je Famidooclub-kaart....
Kinderklanken
Korting van 20 % bij aankoop van liedbundel + CD Kinderklank...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo