Een zelfmoordpoging, een schreeuw om hulp


Het aantal zelfmoorden in België wordt geschat op zo’n 21 op 100.000, ofwel 6 à 7 overlijdens per dag of 2000 per jaar. Daarmee behoort België tot de koplopers bij de Europese landen. Samen met landen zoals Finland, Frankrijk en Denemarken situeert België zich dus ver boven het wereldgemiddelde dat geschat wordt op 14,5 per 100.000 inwoners.

Bij deze groep nemen de jongeren een voorname plaats in. Adolescentie is dan ook een moeilijke periode die niet alle jongeren even gemakkelijk doormaken. Sommigen worden geconfronteerd met duistere gedachten, maar hun aantal dat een uitweg zoekt in zelfmoord is dramatisch.

Een zelfmoordpoging heeft maar zelden tot doel om echt te sterven. Vaak wil men gewoon om hulp roepen, opdat de dingen eindelijk zouden veranderen.

Vaak begrijpen de omgeving, vrienden, familie deze wanhoopsdaad niet. Hierdoor wordt het voor de jongere nog aantrekkelijker om een nieuwe poging te ondernemen. En zo ontstaat een uiterst gevaarlijke vicieuze cirkel. Praten blijft in deze omstandigheden de sleutel tot preventie.

Hoe kan je weten of je kind zelfmoordgedachten heeft?

De signalen van wanhopige pre-adolescenten zijn vaak moeilijk te plaatsen. Een adolescent, vervuld door angst en twijfel, wil zich volledig afsluiten van de wereld waarin hij leeft. Daarom lopen veel jongeren weg, beginnen ze met alcohol of cannabis,.... Zovele manieren om zijn leven op het spel te zetten, zijn persoon in gevaar te brengen, en zijn lichaam langzaam te vernielen...

Wanneer je kind zo erg lijdt, is het belangrijk om te praten. Ouders hebben een belangrijke rol als bemiddelaar. Onze kinderen moeten beseffen dat ze hun hart bij ons kunnen uitstorten, praten... zodat we samen kunnen bepalen wat niet gaat, wat het probleem precies is....

En wat als het alleen niet meer lukt?

Ook hier is het belangrijk dat je erover praat. Vertel je kind dat je als ouder ook bezig bent met zijn donkere gedachten, zijn zelfmoordpoging, en dat je nood hebt om erover te praten met een specialist. Vraag of hij je wil vergezellen. Je hebt immers nood aan wat steun in deze moeilijke periode. Indien je kind geen professionele hulp aanvaardt, is het heel moeilijk om tot een oplossing te komen.

Het is van belang dat beide ouders deelnemen. Wanneer bijvoorbeeld de vader zich tegen een consultatie verzet, kan het engagement van je kind hier onder lijden en dus ook zijn genezing.

Kan men na een eerste zelfmoordpoging toekomstige pogingen vermijden?

Gelukkig wel. Een zelfmoordpoging leidt niet persé tot de volgende. De kans op recidivisme is echter niet onbelangrijk. Uit daarom je angsten tegenover je kind. Doe vooral niet alsof er niets aan de hand is. Huil wanneer je hieraan nood hebt. Het is belangrijk dat je een opening voor dialoog creëert.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
JIPPAnimatie vzw
korting van 5% bij vertoon van je Famidookaart, niet cumulee...
Kidsdinge Origineel speel
Bij bestellingen vanaf 75 euro is de levering in België én N...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo