Een hoogsensitief kind?


Elke dag doen kinderen een hoop indrukken op: geluiden, bewegingen, smaken, geuren, emoties … Hoogsensitieve kinderen ervaren alles veel intenser.Hoe hoogsensitiviteit voelt, kan treffend met beelden worden omschreven. Een kind met duizend antennes op zijn hoofd... Of vergelijk met een spons, die alles uit zijn omgeving opzuigt...

Hoogsensitieve kinderen hebben een heel gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor vangen ze indrukken en stemmingen op die andere kinderen niet oppikken. De prikkels worden minder gefilterd en hebben een veel grotere impact dan bij andere kinderen.

Geen ziekte

Hoogsensitiviteit is in de eerste plaats een karaktertrek en geen ziekte. Er bestaan verschillende vormen van hoogsensitiviteit, die zowel apart als samen voorkomen:
- Fysiek hoogsensitief: Drukte en lawaai zijn heel vermoeiend voor hoogsensitieve kinderen. Ze voelen zich beter in een rustige omgeving waarin ze alle indrukken op hun eigen tempo kunnen verwerken. En misschien minder evident: ook ruwe kledingstoffen of speciale voedselcombinaties kunnen problemen opleveren.
- Emotioneel hoogsensitief: Ze pikken gemakkelijk de stemming van anderen op en zijn ook enorm met anderen begaan. Hoogsensitieve kinderen hebben een rijke innerlijke wereld. Dat kan wel eens in levendige dromen resulteren.
- Nieuwe situaties: Nieuwe situaties hebben een grote impact. Hoogsensitieve kinderen voelen zich het best in hun vertrouwde omgeving. In onbekend gezelschap kan hoogsensitiviteit zich uiten als extreme verlegenheid.

Wat kan je doen?

Het is belangrijk om op een positieve manier met hoogsensitieve kinderen om te gaan.
- Hou in de gaten wanneer een kind overprikkeld raakt. Hooggevoelige kinderen moeten zich af en toe eens te kunnen terugtrekken.
- Forceer niks. Laat het kind zijn eigen tempo bepalen. Geef complimentjes als aanmoediging, dat zal zijn zelfvertrouwen goed doen.
- Geef geen strenge straffen. Over het algemeen zijn hooggevoelige kinderen perfectionistisch en houden ze zich strak aan de regels. Ze voelen zich al slecht genoeg door de wetenschap dat ze een fout hebben gemaakt. Zoek ook altijd naar de goede intenties achter hun gedrag.

Met de nodige aandacht voor het specifieke van hoogsensitiviteit kom je een heel eind. Zo kan je vermijden dat hoogsensitieve kinderen zich afschermen van de rest of ten onder gaan aan stress. Hoogsensitiviteit is een karaktertrek met positieve kanten en daarop moet je focussen!

Meer info vind je via Klasse voor ouders en via de Vlaamse vereniging voor hooggevoelige personen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
BabyBaby Megastore for Ba
10% op vertoon famidookaart . Niet geldig op promoprijzen en...
Marliedje retro kinderani
10% korting op vertoon van Famidookaart....
KLUTSKE meespeel-kindersh
25 affiches gratis...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo