Depressie overwinnen


Eén op zeven Belgen krijgen in de loop van hun leven een zware depressie. Toch is depressie een aandoening die in onze maatschappij vaak misbegrepen wordt en waar nog steeds heel wat taboe rond is. Mensen die eraan lijden worden snel ten onrechte bekeken als zwakke personen, als aanstellers, als mensen met een overroepen ‘dipje’.“Depressie is een heel breed begrip dat de dag van vandaag heel slordig wordt gebruikt”, zegt ook Dr. Pascal Sienaert, psychiater en onderzoeker aan de K.U. Leuven. “We hebben allemaal wel eens een slechte dag waarop we ons wat minder goed in ons vel voelen. Bij een depressie gaan de symptomen echter veel langduriger en veel ernstiger zijn”.

Depressie is een ziekte die op elk moment en in ieders leven kan toeslaan. Katrien en Paul waren in hun adolescentie perfect gelukkige mensen, de één fervente toneelspeelster, de ander een volwaardige roeikampioen. Maar toch vielen ze beiden plots in een zwart gat. “Ik durfde niet meer buitenkomen. Ik wou alleen maar slapen. En als ik wakker was, dan wou ik er niet meer zijn”, vertelt Katrien. “Ik voelde mij lusteloos, ik had geen hoop meer voor de toekomst. Ik sloot mij af van iedereen, zelfs van mijn eigen gezin”, zegt Paul ons.

Gelukkig konden beiden op de steun van hun familie rekenen, die hen overtuigde om op zoek te gaan naar een oplossing voor hun probleem. Na een eerste gesprek met de huisarts kwamen ze al snel terecht bij een behandeling die bestond uit psychotherapie en medicatie die afgestemd werd op hun eigen type depressie. Dat is echter niet altijd evident: Dr. Sienaert legt uit dat antidepressiva maar traag beginnen werken en dat het dus belangrijk is dat patiënten doorzetten en ze voldoende lang blijven nemen.

Katrien en Paul vertellen in deze video hoe ze stilaan weer in staat waren om helder na te denken, om hun leven te organiseren en om doelen voor zichzelf te stellen. Katrien wilt graag als ervaringsdeskundige aan de slag om zo andere mensen te helpen die met gelijkaardige problemen te kampen hebben. Paul volgt een cursus om te gidsen in Brussel en droomt ervan om de Route 66 te doen met zijn Harley. Vanaf het moment dat ze besloten hebben om een arts te spreken over hun depressie, hebben beide hun levens een heel positieve wending gekregen.

Depressie is een ziekte. Meer weten? Bekijk dan snel de video.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Kiddy & Junior Classes as
10% korting voor leden van de Famidooclub...
Spido
Groepskorting wordt verleend aan groepen vanaf 20 personen....
Zaza Belle, Clown, Magiër
10 % korting met CODE "FAMIDOO"...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo