Beleefdheid


Beleefdheid aanleren is een werk van lange adem. Je zal de indruk krijgen dat je de dingen maar moet blijven herhalen. Het is alsof er geen einde aan komt. Het is utopisch te denken dat je kind beleefdheidsregels in enkele dagen onder de knie zal krijgen.

Dat neemt echter niet weg dat je vanaf de leeftijd van 2 jaar zeker al kan beginnen met de basisregels.

De kleine « magic words » zijn geen grote inspanning maar kunnen wel veel plezier doen : « alsjeblieft papa », « dank je mama », « tot ziens oma », « dag mevrouw » zijn dingen die je je kind vroeg kan aanleren. Begin met 1 formule tegelijkertijd totdat het een automatisme wordt voor je kleuter..

In het begin herhaal je elke keer wanneer de gelegenheid zich voordoet : «Vergeet niet dank je te zeggen». Geleidelijk aan wordt het een gewoonte voor je kind. Vergeet hierbij niet dat je eigen houding van doorslaggevend belang is. Je zal geloofwaardiger overkomen en je zal betere resultaten boeken als je zelfs deze beleefdheidsformules ook systematisch gebruikt.

Tussen 2 en 4 jaar kan je je kind ook aanleren hoe het zich moet gedragen aan tafel: zijn bestek vasthouden, zijn servet gebruiken, rechtop zitten, pas opstaan wanneer het de toestemming heeft gekregen. Andere regels zullen deze elementaire beleefdheidsregels in een later stadium aanvullen. Begin daar pas aan wanneer je kind deze elementaire regels al geassimileerd heeft en ondertussen een beetje groter is.

Iets wat je een kind jammer genoeg niet moet aanleren, zijn scheldwoorden. Kinderen zijn, tot grote ergernis van vele ouders, bijzonder snel met het leren van scheldwoorden en erg trots wanneer ze deze tot vervelens toe herhalen. Het begint met onschuldige woorden maar op school zal je kind razendsnel zijn woordenschat uitbreiden.

Leg je kind uit dat je die woorden niet mooi vindt ondanks het feit dat ze voor hem grappig blijken te zijn. Laat het dan bijvoorbeeld dezelfde zin herhalen zonder ‘platte taal’. Voeg eraan toe dat je dit soort taalgebruik niet wenst te horen, niet thuis, niet op school en ook nergens anders. Het spreekt voor zich dat je eigen taalgebruik en de woordenschat die jij gebruikt, een belangrijke rol spelen...

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Archeosite en Museum van
Korting van 10% voor de eigenaar en op vertoon van de Famido...
Krokodil Sint-Niklaas
10% op vertoon van Famidookaart. OPGEPAST: Alleen geldig in ...
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo