Agressiviteit


Elk kind toont zich wel eens agressief. Tijdens de leeftijd van 2 jaar heb je o.m. de fameuze “Neen” periode. Deze agressieve fase maakt deel uit van de normale ontwikkeling van je kind.

Wanneer de agressiviteit daarentegen deel begint uit te maken van zijn gewoon gedrag zal je moeten achterhalen wat de redenen zijn van dit gedrag. Probeert hij zo je aandacht vast te houden? Is het een manier van omgaan met een bepaalde stresserende situatie (naar de kleuterklas of lagere school moeten, een pasgeborene in het gezin,...)? Ben je zelf gespannen of gestresseerd? Is de spanning thuis te snijden?

De oorzaak van de agressiviteit ontdekken is onontbeerlijk. Hierdoor kan je vermijden dat dit gedrag de nieuwe norm wordt.

Wanneer dit geweld tegenover anderen wordt gebruikt, kan je praten van agressie. Maar het kind kan ook zijn rusteloosheid tegen zichzelf gebruiken. Men praat dan van autoagressiviteit.

Zelfs wanneer het eerste vooral klachten uit de omgeving zal uitlokken, wanneer ze het slachtoffer worden van zijn negatief gedrag, is de autoagressiviteit misschien wel het meest zorgwekkend. Hij is er immers dubbel slachtoffer van: enerzijds de malaise op zichzelf, en anderzijds, de agressiviteit die hij tegen zichzelf keert zoals zichzelf bijten en met zijn hoofd tegen de muur stampen...

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Kiddy & Junior Classes as
10% korting voor leden van de Famidooclub...
Waterburcht Pietersheim
€ 2,00 i.p.v. € 2,50 per volwassene € 6,0...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo