Je kind voorbereiden op de puberteit


De stem van je zoon wordt dieper, hij krijgt meer beharing, je dochter heeft last van puistjes en haar borsten beginnen zich te vormen...

Op 10 à 11-jarige leeftijd zijn er al kinderen die talrijke lichamelijke, seksuele en emotionele veranderingen ondergaan... De puberteit begint dus al zijn invloed te hebben. Het is daarom tijd om je kind voor te bereiden op de kleine revolutie die op til staat!


Wanneer kan je best met je kind over praten?

Tien à elf jaar lijkt de ideale leeftijd om met je kind beginnen te praten over de puberteit en de lichamelijke veranderingen die deze periode met zich meebrengt. Op deze leeftijd staat je kind nog open voor dialoog, wat misschien niet meer het geval zal zijn binnen enkele maanden of jaren. In volle puberteit kan je kind immers een ware ’crisis’ ondergaan.

Bovendien is het rond deze leeftijd dat je kind nog in staat is om op een ongedwongen manier vragen te stellen en te luisteren naar de antwoorden. Je kind begrijpt dat het lichaam natuurlijke veranderingen ondergaat maar wenst hier toch een concreet antwoord op te krijgen.

Door het onderwerp aan te snijden wanneer je kind nog maar 10 jaar oud is, kan je al inspelen op zijn eerste seksuele ervaringen. Het is over het algemeen rond 12 jaar dat een kind zich voor het eerst kan mastuberen. Het spreekt voor zich dat deze ervaring bij je kind de eerste keer heel wat vragen kan oproepen. Als je het onderwerp echter al op voorhand met je kind hebt besproken, hoeft het zich een aantal van die vragen niet meer te stellen.


Maar wat concreet zeggen?

Vraag je kind eerst wat het al weet over puberteit, hormonen, seksualiteit,... en je zal waarschijnlijk verbaasd zijn als je hoort van wat het allemaal al op de hoogte is!

Je kan vervolgens uitleggen dat hormonen, chemische stoffen die door de klieren van het lichaam geproduceerd worden, door het bloed circuleren en zo bijdragen tot de goede werking van alle organen. Geef de hypofyseklier als voorbeeld die de groei beïnvloedt: als de klier veel hormonen produceert, word je groot en als die klier minder hormonen produceert, word je niet zo groot.

Voeg eraan toe dat bijna alle klieren werken vanaf de geboorte, behalve een klier: de geslachtsklier. Deze klier is verantwoordelijk voor de hormonale veranderingen. Bij de meisjes beginnen de eierstokken te werken en bij jongens de zaadballen.

Op dat moment vinden talrijke wijzigingen plaats: je kind krijgt meer beharing (eerst op zijn geslachtsorgaan, dan onder de oksels, de benen). Ook de stem wordt dieper. Je kind zal meer transpireren en zijn huid en haar worden vettiger. Acné is een veelvoorkomende kwaal in deze periode...

Als je een dochter hebt, aarzel dan niet om haar te vertellen dat ze binnenkort ongesteld zou kunnen raken. Als ze weet waaraan ze zich kan verwachten, schrikt ze zich geen bult de dag dat ze de bloedingen opmerkt. Stel haar gerust over deze verandering: het betekent vooral dat ze de mogelijkheid ontwikkelt om later zwanger te worden en kinderen te baren.

Aan je zoon leg je dan uit dat zijn testikels en penis langzaam zullen beginnen groeien. De erecties die hij al vroeger kende, zullen steeds frequenter en sterker worden. Wellicht duurt het enkele maanden vooraleer hij die kan controleren.

Masturbatie

Ten slotte mag masturbatie ook niet ontbreken als gespreksonderwerp. Leg uit dat het normaal is je lichaam aan te raken en te experimenteren om te ontdekken van welke sensaties je het meest geniet. Zich masturberen in een privéruimte is niks om je voor te schamen. Het is integendeel een gezonde reactie. Het geeft je niet alleen seksueel genot, maar je leert hierdoor ook de seksuele reacties van je lichaam kennen. Het zorgt ten slotte voor ontlading na de opstapeling van seksuele spanning.

Talrijke handboeken kunnen je helpen om het onderwerp seksualiteit met je kind aan te snijden. Als je merkt dat je kind zich toch niet helemaal gemakkelijk voelt om met jou over seks te praten, geeft het dan een boek dat het rustig alleen kan doorlezen. Zeg er dan nadrukkelijk bij dat het voor eventuele vragen nog altijd bij jou terecht kan.

Dankzij de puberteit zal je zoon of dochter doorgroeien van een kind naar een volwassene... Deze evolutie vindt natuurlijk geleidelijk aan - gespreid over 5 jaar- plaats maar het is toch al goed om aan het idee te wennen en je kind hierop voor te bereiden.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
JIPPAnimatie vzw
korting van 5% bij vertoon van je Famidookaart, niet cumulee...
Lalali
Ontvang 5€ korting op je bestelling met de code FAMIDO...
Het Leerhof
Welkomstdrankje met koekje/snoepje bij aankomst Gratis baby...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo