Antwoorden op zijn vragen rond seksualiteit


Rond 6 jaar kent je kind echt wel al het verschil tussen jongens en meisjes. Maar hoewel hij het verschil beseft, zit hij nog steeds vol met vragen: « Waar komen baby’s vandaan ? », « Hoe komen ze uit de buik? » Deze vragen komen vooral opgeborreld wanneer een nieuw broertje of zusje geboren wordt.

Het heeft op dit moment geen zin om rond de pot te draaien of een verhaal te verzinnen over ooievaars of zo iets. Je kan best een duidelijk en correct antwoord geven op de vragen van je kind met woorden die het kan begrijpen. Je kind verwacht geen les biologie maar wil wel uitleg die het mogelijk maakt te begrijpen hoe het allemaal in elkaar zit. Zo kan je kind leren dat seksualiteit deel uitmaakt van de normale dingen van het leven. Vergeet niet te vermelden dat liefde een belangrijke motor is voor seksualiteit.

Eénmaal 6 jaar kan je ook al de gebruikelijke termen gebruiken: zoals penis, sperma, uterus, eierstokken,...

Heeft de kleine deugniet jullie verrast midden in een vrijpartij? Geen paniek! Stop je kind weer rustig in zijn bed, en leg hem de volgende dag uit dat het om een liefdesdaad gaat tussen twee volwassenen die heel veel van elkaar houden.

Indien mogelijk, is het wenselijk dat een jongen zijn vragen kan stellen aan zijn papa en een meisje aan haar mama. Het is immers makkelijker om te spreken over iets dat men goed kent. Wanneer je kind je uitleg heeft gekregen, zal het gerustgesteld zijn en overgaan naar andere onderwerpen.

Wanneer je merkt dat je kind zich aan het onderwerp begint te interesseren, kan je al een beetje voorbereiden en het onderwerp zelf aansnijden. Je zal je dan ongetwijfeld meer op je gemak voelen en een betere uitleg geven.

Als je het toch niet goed ziet zitten, weet dan dat er eenvoudige boekjes bestaan voor kinderen die seksualiteit behandelen en die het je makkelijker maken de vragen te beantwoorden.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
asbl test
yrdy...
Hotel The Oak
baby bedje- babystoel en informatiepakket...
Queen Josephine & King Jo
10% korting op workshops...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo