Klusjes voor kleine kindjes


Uit tijdsgebrek ruimen we maar al te vaak het speelgoed van de kinderen op, met als gevolg dat je kind denkt dat het normaal is dat mama of papa hun rommel opruimen.Of je neemt het snoeppapiertje uit hun handen en gooit het weg, nog voor ze zelf maar moeten rondkijken of er een vuilbak is. Al deze kleinigheden zorgen ervoor dat kleuters minder snel onafhankelijk worden. Dat vindt je misschien nu niet zo erg maar ook later blijken deze kinderen minder zelfvertrouwen te hebben en in de ontwikkeling naar zelfstandigheid achterop te hinken. Je kind zelfvertrouwen geven doe je nu, door hen verantwoordelijkheid te geven!

Kinderen moeten hun eigen verantwoordelijkheden binnen het gezin krijgen om ook later verantwoordelijk te zijn. Het geeft ook een gevoel van volwassenheid en onderdeel van het gezin zijn. Klusjes zijn dus geen straf, maar juist een weg naar vertrouwen, ergens bij horen, onafhankelijkheid. Begin er dus vroeg mee!

Welke klusjes voor welke leeftijd?

- 1 jaar: Speelgoed samen opruimen doe je vanaf de eerste verjaardag!

- 2 jaar: Het bordje van de tafel ruimen na het eten, kan een kind van twee probleemloos. Snoeppapiertjes of ander afval naar de vuilbak brengen, is een must! Je wil geen kind wat later die papiertjes gewoon ergens neergooit omdat het niet gewend is naar een vuilbak te zoeken!

- Vanaf 3 jaar: Huisdieren te eten geven kan gerust al vanaf 3 jaar. Zo leren kinderen bovendien ook nog eens voor anderen te zorgen; een eigenschap die hen ook op de kleuterschool nu te pas zal komen.

- Vanaf 4 jaar: De tafel klaarzetten en ook weer helpen afruimen. Huisdieren water geven lukt nu ook zonder morsen!

- Vanaf 5 jaar: Je kind kan nu helpen de was opplooien. Natuurlijk is dat niet perfect; maar sokken samen leren leggen, kan een klein kind heus wel. Trouwens; ook jongens kunnen hierbij helpen... Heel wat kinderen vinden het ontzettend leuk nu in de keuken te helpen. Darbij kan je hen gerust al wat laten snijden; leer hen meteen hoe ze voorzichtig omgaan met een mes.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
jeugdatelier Kameleon
korting op 2de lid van gezin....
De Kleine Zebra
Gratis levering in België en Nederland bij een bestelling va...
Zwembad Aqualand
10% korting op een duikopleiding PADI Open Water Diver...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo