Gevaren in de tuin: vijver


Een tuin wordt steeds meer een ruimte van verpozing en rust, waar je even kan ontsnappen aan het hectische leven. Groen wordt in ons landje ook steeds zeldzamer, waardoor we het stukje groen rond ons huis extra gaan waarderen. Steeds meer hoort bij die tuin ook een vijver. Deze vormt met zijn eigen flora en kleurrijke vissen voor een attractie op zich. Daarom wordt de vijver strategisch aangelegd in de nabijheid van een terras of groot raam van het huis.

Maar in schoonheid schuilt vaak gevaar, ook hier weer. Vooral als je jonge kinderen of kleinkinderen hebt, voelen die zich onweerstaanbaar aangetrokken tot het fascinerende water. Het gebeurt meer dan eens dat een kindje er stommelings in valt, meestal komt het er met de angst vanaf, maar soms kan de afloop ook fataal zijn. Hiervoor hoeft een vijver helemaal niet groot te zijn. Voor jonge kinderen kan een waterdiepte van 30 cm al voldoende zijn om te verdrinken.

En toch hoef je niet meteen je mooie vijver dicht te gooien. Wanneer je rekening houdt met enkele simpele veiligheidsmaatregelen kan je je vijver ook in de toekomst behouden.

Als we de nieuwe trend van zwemvijvers buiten beschouwing laten is een vijver ook niet gemaakt om in te zwemmen en er ook niet op gebouwd. Kinderen die in het water vallen kunnen zich niet vastklampen, rechttrekken. Ze glijden gewoon uit op de gladde, groene smurrie op de folie.

Laat in geen geval een klein kind jonger dan 7 jaar alleen in de buurt van een vijver komen, wees altijd waakzaam en wijs duidelijk op de gevaren.

Vijvers die beschikken over een brug worden best voorzien van een voldoende sterke leuning. Je kunt deze leuning later nog weghalen als deze stoort in het geheel. Om te beletten dat het kind zich toch té dicht bij de waterplas waagt kan je nog altijd in een dichte oeverbeplanting voorzien of een vijver aanleggen, omgeven met een brede ondiepe moeraszone. Veilig, esthetisch en perfect voor het vijvermilieu.

Veel mensen plaatsen ook een afsluiting rond hun vijver. Jammer dat het zo onestethisch uiziet. Een simpele oplossing hervoor is een grotere tuingedeelte af te sluiten met een stevig en hoog hek. Deze tuinzone mogen kinderen dan nooit alleen betreden.

Zorg tenslotte ervoor dat de speelruimte voor de kinderen aan de andere kant van de tuin gelegen is, ver weg van de vijver.

Barbara,

redactrice

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Koekedoe
10% korting met de kortingscode: 'famidoo2011'...
Circus De Sven
Gratis suikerspinnen voor verjaardagsfeestjes, communies, .....
GreenCity Tours
Op vertoon van Famidookaart, gratis bijkomende verzekering d...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo