Gevaren in de tuin: insecten


Tijdens de zomermaanden komen ook zij weer te voorschijn: insecten. Beten van insecten zorgen voor jeuk en soms ook allergische reacties. Een tekenbeet kan bovendien de ziekte van Lyme veroorzaken.

Bescherm daarom je baby tijdens zijn middagslaapje met een muggennet, zodat hij ongestoord kan slapen. Laat je kind bovendien nooit op blote voeten door het gras hollen, hoe leuk dit ook kan zijn.

Is het toch zover gekomen? De beten behandelen

Een bijen- of een wespensteek: de angel verwijderen en de wonde ontsmetten. Als je kind in de mond of de keel is gestoken kan de zwelling tot verstikking leiden. Als je kind vele malen is gestoken of een allergische reactie vertoont (oedeem, grote rode vlekken), moet je hem onmiddellijk naar het ziekenhuis brengen.

Een muggebeet: was de steek met water en zeep. Als je kind erg last van jeuk heeft, kan je er een beetje jeukwerende zalf op doen. Een gekend grootmoeders’ raad is wat azijn gebruiken...

Een tekenbeet: Je kan het best met een spitse pincet de teek zo dicht mogelijk op de huid vastpakken, zonder het lijf van de teek samen te knijpen. Verwijder de teek door met een draaiende beweging aan het pincet te trekken tot de teek loslaat. Je mag de teek niet met alcohol, olie, nagellak of andere middelen bewerken of verdoven. Vermoed wordt dat er dan meer kans bestaat op besmetting. Als het niet lukt de teek te verwijderen, laat het dan dezelfde dag nog door de huisarts doen. Na het verwijderen van de teek kan je het wondje desinfecteren met alcohol. Noteer de datum van de tekenbeet in je agenda. Het is belangrijk dat je terug contact opneemt met de huisarts, als in de maanden na de tekenbeet: een rode vlek op de huid ontstaat die steeds groter wordt (groter dan 5 cm), je een grieperig gevoel krijgt met koorts en spierpijn, je dubbel begint te zien, gewrichtsklachten hebt... Een behandeling met antibiotica kan verdere ontwikkeling van de ziekte van Lyme voorkomen.

Barbara,

redactrice

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Internationale Tweedaagse
Kinderen tot en met 12 jaar betatelen slechts € 3. Led...
KLUTSKE meespeel-kindersh
25 affiches gratis...
Bébé Maestro ASBL
réduction de 10% pour le 2me enfant de la famille...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo