Waar of niet waar: ‘Speeksel van honden werkt genezend.’


Het is een oud volksgeloof dat het speeksel van honden het genezingsproces zou versnellen... Mythe of realiteit?De oorsprong van deze overtuiging

In het wild likken dieren hun wonden. Honden doen hetzelfde als ze zich verwonden. Vandaar dat mensen het idee kregen dat het speeksel van honden het genezingsproces versnelt. Maar wat is er van aan?

Een nest van ziektekiemen

In het wild mag het likken van wonden dan wel een beter idee zijn dan zomaar alle mogelijke ziekteverwekkers hun gang te laten gaan, maar voor huisdieren is dat allerminst het geval.

Het speeksel van honden heeft geen enkele ontsmettende of genezende waarde. Het is zelfs zo dat een hond, door telkens aan zijn wonden te likken, de genezing vertraagt omdat de wonden zo geen kans krijgen om dicht te groeien.

Bovendien is de mond van een hond een waar reservoir aan bacteriën en microben. Overloop maar eens waaraan je hond allemaal heeft gelikt voor hij aan zijn wonden begon! Als hij aan een blessure begint te likken, brengt hij dus allerlei ziekteverwekkers over. Dat heeft dus absoluut geen gunstig effect op de genezing! Meer nog, er is zelfs risico op een bijkomende infectie.

Goed werkend immuunsysteem

Als de wond geneest, is dat dus niet te danken aan de wonderlijke kwaliteiten van hondenspeeksel, maar wel aan de bijzondere effectiviteit van hun immuunsysteem!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Peps binnenspeeltuin voor
10% voor speeltuinen. Voor verjaardag en kastelen huren een...
Museum over Tweede Wereld
Met de vertoon van de Famidookaart bieden wij onze bezoekers...
Naaicafe Atelier Creatief
Drankje bij naaisessie....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo