We scheiden! Hoe dit aankondigen?


Tegenwoordig mondt 1 huwelijk op 3 (of zelfs 1 op 2 in de grootsteden) uit in een echtscheiding. Voor samenwonenden gelden dezelfde cijfers.

Kinderen van gescheiden ouders zijn tegenwoordig dus geen uitzonderingen meer maar dat neemt niet weg dat ze er wel altijd onder lijden. Als het echt niet meer gaat tussen jullie, hou dan toch altijd rekening met de gevoelens van je kinderen.

De manier waarop de situatie voorstelt aan je kind, speelt een grote rol voor zijn verwerkingsproces. Als jullie de definitieve en weloverwogen beslissing hebben genomen om te scheiden, breng je kind er dan altijd van op de hoogte, ongeacht zijn leeftijd. Wacht niet tot een van de ouders concreet zijn koffers pakt om erover te praten. Indien mogelijk kunnen jullie het beter samen uitleggen aan het kind.

Het niet wenselijk dat jullie op dat moment net opnieuw met mekaar in discussie gaan, beginnen te roepen of te huilen. De bedoeling van die kleine bijeenkomst is je kind op de hoogte te brengen. Zeg met eenvoudige woorden dat jullie beslist hebben jullie eigen weg te gaan in het leven en dat het volgens jullie het beste is voor de toekomst. Je hoeft niet in detail te treden over de moeilijkheden die zich precies stellen.

Geef geen kritiek op mekaar in het bijzijn van het kind maar benadruk dat jullie steeds zijn mama en papa zullen blijven en dat er aan jullie liefde niks zal veranderen. Stel je kind gerust door te zeggen dat het niet hoeft te kiezen. Het hoeft niet te kiezen tussen zijn liefde voor zijn mama en voor zijn papa.

Het is ook belangrijk dat je kind beseft dat het geen rol heeft gespeeld in jullie beslissing en leg uit dat het een probleem is tussen volwassenen. Op die manier vermijd je dat je kind met schuldgevoelens te kampen krijgt.

Antwoord op de vragen die je kind stelt en leg zo goed mogelijk uit wat er eventueel zal veranderen (bv. waar en wanneer het jullie zal zien). Voeg er vooral ook aan toe wat er NIET zal veranderen.

De reactie van een kind op deze aankondigen kan variëren: opluchting, tranen, verrassing,... Aanvaard die reactie en wees geduldig. Aarzel niet om een therapeut te raadplegen als je het gevoel hebt dat je kind er niet alleen uitraakt.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Het Water en Fontein Muse
minder 1 euro voor de volwassenen...
Hotel The Oak
baby bedje- babystoel en informatiepakket...
jeugdatelier Kameleon
korting op 2de lid van gezin....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo