Voordelen van een siësta


Siësta, het woord doet je ongetwijfeld denken aan dat middagdutje van de kinderen of ouderen, of nog beter aan vakantie. Onbewust maak je een link met lekker lui zijn, en toch heb je het mis!

Eerst iets meer info over het woord "siësta" zelf. Het is namelijk afgeleid van het Latijnse "sixta", wat "het zesde uur van de dag" betekent. Het beslaat alle vormen van rust, met of zonder slaap dus, gedurende de dag.

Ondanks de negatieve connotatie heeft rust overdag wel degelijk belangrijke voordelen. Slaapspecialisten stelden vast dat de hersenen heel actief waren ’s morgens en daarom even rust nodig hadden om alle informatie te verwerken en op te slaan. Daarenboven veroorzaakt het middagmaal steeds een dipje in de hersenactiviteit tussen 14-16h. Om dit concentratieverlies tegen te gaan, bestaat er geen betere oplossing dan een korte siësta. Ze zal immers de vertering stimuleren, de creativiteit verhogen en stress verminderen.

Uiteraard moet je ook niet overdrijven. Het is helemaal niet nodig om uren te slapen! Enkele tientalle minuten (maximum 30 min.) is meer dan voldoende. Als je toch langer zou rusten, is er grote kans dat je het tegenovergestelde effect bereikt. De vermoeidheid wordt verlengd en het wordt des te moeilijker om het werk te hervatten!

Katrien,

redactrice

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Gasthuismuseum St.-Dimpna
Korting van € 1,00 op vertoon van de famidookaart....
Vonkel & Co
Leden bekomen ddubbele korting op klantenkaart...
Het Leerhof
Welkomstdrankje met koekje/snoepje bij aankomst Gratis baby...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo