Mijn dochter gedraagt zich als een jongen


Het is op driejarige leeftijd dat een kind geleidelijk aan ontdekt dat het een apart individu is dat geen deel uitmaakt van zijn moeder. Dit is een belangrijke bewustwording die het kind, afhankelijk van zijn geslacht, op een andere manier zal verwerken.

Een jongen heeft het er vaak moeilijker mee dan een meisje maar hij zal normaal gezien bij zijn vader een nieuw voorbeeld vinden waarmee hij zich kan indentificeren. Voor een meisje is deze bewustwording vaak makkelijker te aanvaarden. Een meisje kan zich immers toch nog met haar moeder identificeren ondanks het feit dat het nu beseft dat het niet haar moeder ’is’. De moeder blijft het eerste en enige identificatiemodel.

Het gedrag van je kind kan je niettemin tot ongerustheid stemmen: in plaats van zich te verzorgen zoals jij dat doet, in plaats van met de pop of keukentje te spelen, laat je dochter haar kleren en Barbiepoppen koudweg links liggen. Ze speelt veel liever met auto’s en cowboypistolen.


Hoe reageren?

Geen paniek! Hoe verontrustend dit gedrag voor jou ook kan zijn, het kan volkomen onbeduidend zijn omdat je kind gewoon een rol speelt. Misschien wil je kind je graag plezier doen omdat je ook altijd zo graag een zoon had gewild. Of misschien zet je houding je dochter ertoe aan zo sterk mogelijk te zijn. Dan kan bv. het geval zijn als je typisch vrouwelijk gedrag vaak als ’zwak’ bestempelt. De zoektocht naar een identiteit kan dan de weerspiegeling zijn van onbewuste wensen.

Voor je je uitspreekt over het gedrag van je dochter, kan je dus best haar gedrag even rustig observeren: als ze je vraagt om met een hamer te spelen, is dat dan om ’zoals papa’ te werken of wil ze haar poppenhuis herstellen? In het laatste geval, is er uiteraard geen vuiltje aan de lucht.

Verbied je dochter vooral niet om ’jongensspelletjes’ te spelen! Door zo te handelen, zou je wel een het omgekeerde effect kunnen bekomen. Het is genoeg om een kind iets te verbieden en het zal er alles aan doen om net dat te bekomen! Houd dat steeds in je achterhoofd.

Kijk ook eens naar de omgeving waarin je kind leeft: het gedrag van de verschillende leden van het gezin en van de familie speelt een aanzienlijke rol in de seksuele ontwikkeling van je kind.

Laten we dit even illustreren met een voorbeeld: een vrouw wordt geslagen door haar man. Als getuige van dit soort scènes kan een meisje de wil ontwikkelen om zo sterk te worden als een man om niet te lijden zoals een vrouw, die synoniem is van ’zwakte’. Hou er dus rekening mee dat een gezonde en evenwichtige context belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind.

Aarzel overigens niet om dit onderwerp met je dochter aan te snijden: « Waarom wil je je als een piraat verkleden? », « Hou je van vechten ? », « Voel je je goed na een vechtpartij? ». Aarzel ten slotte niet om met je huisarts of kinderarts het onderwerp aan te snijden. Indien nodig kunnen zij je doorverwijzen naar een kinderpsychiater.

Op deze leeftijd kunnen we in ieder geval nog niet spreken over homoseksualiteit omdat er geen echte ’voortekens’ bestaan. Deze seksuele voorkeur zal pas na de puberteit tot uiting komen. Rond 18 à 19 jaar is de ideale leeftijd om zijn seksuele voorkeur te uiten. Maar dat is een ander verhaal...

Ten slotte merken we op dat een meisje dat zich als een jongen gedraagt tegenwoordig maatschappelijk nog altijd beter aanvaard is dan een jongen met vrouwelijke manieren. Relatief weinig ouders worden ongerust als hun kleine Els met een cow-boypistool speelt. Als kleine Tom, haar broertje, daarentegen in de badkamer de lippenstift van zijn mama aan het uitproberen is, is de paniek al heel wat groter...

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Circus De Sven
Gratis suikerspinnen voor verjaardagsfeestjes, communies, .....
Kralenenzo
Leden van de famidooclub krijgen op vertoon van de kaart 5% ...
Circus De Sven
Gratis suikerspinnen voor verjaardagsfeestjes, communies, .....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo