Leer je kinderen omgaan met geld


Kleine kinderen hebben vaak niet zo’n goed besef van geld. Hoe leer je hen met centjes omgaan? Wij geven je enkele tips!

Met zakgeld begin je best wanneer je kind een jaar of zes, zeven is. Daarvoor heeft hij of zij nog geen besef van geld omdat ze nu eenmaal nog niet kunnen tellen. Wanneer ze zes zijn, leren ze met hun zakgeld zich verantwoordelijk te gedragen. Ze zullen zich ook verstandig en groot voelen wanneer ze zelf moeten instaan voor de aankoop van bijvoorbeeld snoep, speelgoed, ... . Op deze manier leren ze een budget te beheren, te sparen voor een grote aankoop en leren ze afwegen wat ze liefst hebben wanneer ze niet alles kunnen kopen. Net als in het ’grote’ leven dus.

Maak afspraken: waarvoor dient het geld (bijvoorbeeld kledij, snoep, cd’s, belwaarde voor de gsm) en je mag daarbij zeker en vast je mening geven. Maar je moet hen (met vallen en opstaan) ook het recht geven hun eigen fouten te maken. Probeer hun aankopen dus niet té veel te sturen.

Een dag in de week is zakgelddag. Op die dag krijgt je kind een vast bedrag. Is het geld eerder op, dan moet het wachten tot zakgelddag. Wedden dat hij of zij volgende keer wel een hele week zal rondkomen?

Probeer je kind ook bewust te maken van de noodzaak van sparen. Spreek bijvoorbeeld samen af dat een deel van het zakgeld elke week op een speciale spaarrekening gaat.

Op welke leeftijd beginnen jullie zakgeld te geven? Welk bedrag vinden jullie redelijk? En wat moeten jullie kids daarmee allemaal betalen?

Ellen,
hoofdredactrice

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Archeosite en Museum van
Korting van 10% voor de eigenaar en op vertoon van de Famido...
Argos Centre for Art and
Korting van 20% op vertoon van Famidookaart...
Hoevehotel Klein Noordhof
Bij vertoon van Famidookaart wordt bij aankomst het aperitie...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo