Een kroostrijk gezin, een goed doordachte beslissing


Kiezen voor een kroostrijk gezin doe je niet zo maar van de ene dag op de andere, het moet een weloverwogen beslissing zijn. Drie of vier kinderen opvoeden, vergt een grote verantwoordelijkheid en toekomstige ouders moeten bijgevolg goed nadenken voor ze aan dit avontuur beginnen.

Zodra ze 3 kinderen hebben, veranderen de verhoudingen in het gezin: het aantal kinderen in het gezin overschrijdt dat van de ouders. De manier waarop de omgeving naar het gezin kijkt, verandert eveneens: terwijl sommigen de moed van deze ouders bewonderen, zijn er anderen die moeilijk kunnen vatten waarom zij kiezen voor deze levenswijze. Ouders krijgen dan vragen of opmerkingen zoals: « Ga je nooit ophouden? », « Kinderen worden ook groter en later moet je ook hun toekomst kunnen verzekeren! ». Aan reacties (of het nu aangename of onaangename zijn) dus geen tekort!

Maar wat verandert het uiteindelijk om ouder te zijn van een kroostrijk gezin?

- Eerst en vooral zal je als ouder van een kroostrijk gezin een andere houding aannemen tov je kinderen en vooral tov de relatie die jullie kinderen met elkaar hebben. Alles wordt ingewikkelder met 3 kinderen: jaloezie, rivaliteit, spelletjes, vrijetijdsbestedingen,... het wordt er allemaal niet eenvoudiger op naarmate het aantal kinderen stijgt.

Bovendien speelt ieder kind onbewust, afhankelijk van zijn plaats in het gezin, een andere rol. De oudste draagt de zwaarste last op zijn schouders: vanaf zeer jonge leeftijd zijn de verwachtingen van de ouders tov het oudste kind hoog gespannen. Bij het minste, wordt er gezegd: « Jij bent de oudste dus je moet het goede voorbeeld geven.» Het jongste kind zal het meest beschermd worden en op meer tolerantie kunnen rekenen vanwege de ouders. Het jongste kind plukt de vruchten van de weg die zijn oudere broers en zussen hebben afgelegd (ze worden minder vaak gestraft, mogen vroeger uitgaan, krijgen meer keuzevrijheid,...). Van de broers en zussen die zich tussen het oudste en jongste kind bevinden, wordt wel eens beweerd dat zij de ‘meest delicate’ rol spelen.

In grote gezinnen kunnen er ’clans’ ontstaan tussen broers en zussen, wat niet mogelijk is bij een gezin van 2 kinderen.

Een kroostrijk gezin is dus eigenlijk vergelijkbaar met een microkosmos, een minimaatschappij waar zowel affiniteiten en spanningen niet ontbreken. In functie van hun persoonlijkheid, hun karakter en hun leeftijdsverschil zullen de kinderen beter of slechter met elkaar opschieten.

- Met een kroostrijk gezin zal je als ouder de neiging hebben om je kinderen sneller autonomie te verlenen, zeker de oudsten. Om je met je kleinste baby bezig te kunnen houden, zal je toch aan je ‘oudste’ vragen een beetje alleen zijn plan te trekken, zijn jongere broer of zusje te helpen en thuis een handje toe te steken. Omdat al vroeg van oudste kinderen verwacht wordt een bepaalde verantwoordelijkheid op te nemen, groeien ze vaak uit tot volwassenen die goed kunnen organiseren en animeren.

- Ouders die meerdere kinderen hebben, worden gaandeweg ook zelfzekerder en meer ‘zen’. De ervaring met het eerste kind helpt voor de opvoeding van de volgenden: de ouders weten welke de prioriteiten zijn, hun rol boezemt hen minder angst is en ze hebben ondertussen aanvaard dat ze geen “superouders” zijn. Uiteindelijk volgen ze meer hun instinct en lijkt alles gemakkelijker te verlopen.

- Ten slotte hebben ouders van een kroostrijk gezin ook de neiging om zich op hun gezin te concentreren. Uitstapjes, vakantie, vrijetijdsbestedingen, alles gebeurt met het gezin... en alles draait rond het gezin. Het is natuurlijk zo dat vrienden of familie soms twee keer nadenken voor ze een gezin met 3 of meer kinderen uitnodigen. Toch is het belangrijk voor de kinderen dat ze meerdere activiteiten hebben en ook ervaringen kunnen opdoen buiten het gezin.

Op praktisch gebied vergt een groot gezin heel wat van de ouders. Vermoeidheid en een overvolle agenda zijn dagelijkse kost. Dat neemt niet weg dat een minimum aan organisatie, vastberadenheid en wederzijds respect ervoor kunnen zorgen dat het gezin voor een grote bron van geluk wordt!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Fort Oelegem
Korting op vertoon van Famidookaart....
Kidsdinge Origineel speel
Bij bestellingen vanaf 75 euro is de levering in België én N...
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo