De voordelen van een middagdutje


Een middagdutje of een "siesta" kan wonderen doen. Het woord "siesta" is afgeleid van het Latijnse woord " sixta ", wat "het zesde uur van de dag" betekent. Het woord "siesta" doet vaak denken aan vakantie, ’farniente’ omdat het gaat om een rustig moment in het midden van de dag.

Hoewel vele mensen het zalig vinden om ’s namiddags een dutje te doen, wordt het in onze maatschappij toch niet aangemoedigd om ’s middags even te rusten. Het is eerder iets voor kinderen en oudere mensen. En dan misschien ook voor mensen die liever lui dan moe zijn.

Toch zijn de voordelen van een namiddagdutje niet te onderschatten. De slaapspecialisten hebben meer dan eens vastgesteld dat de hersenen, die ’s morgens erg actief zijn, even tijd nodig hebben om al die informatie op te slaan. Bovendien daalt ons energiepeil tussen 14 en 16 uur als gevolg van het middagmaal. Om die concentratiedip op te vangen, kan een dutje erg bevorderlijk zijn: het bevordert de vertering, verhoogt de creativiteit en maakt je stressbestendiger.

Opgelet; het gaat hier wel niet om een dutje van een paar uur! Een paar tientallen minuten ( 30 minuten maximum ) volstaan. Als je in de namiddag te lang slaapt, kan je een averects effect bekomen. Je blijft dan de hele namiddag erg slaperig en kan het werk moeilijk hervatten!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Inti Washi
Gratis kleine Boliviaanse attentie bij vermelding Famidoo....
FeliXart Museum
Korting van 20% op vertoon van Famidookaart...
Kralenenzo
Leden van de famidooclub krijgen op vertoon van de kaart 5% ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo