Ze is 12 en wil al diëten!


Doodernstig zegt je dochter van 12 jaar « Neen mama, ik wil geen pasta vanavond want daar word ik te dik van.” Ze wil enkel een beetje spaghettisaus eten die wel lekker is maar zeker niet voedzaam genoeg voor een gezonde groei.

Je vraagt je in dit geval af hoe je moet omgaan met deze uitlatingen van je dochter die al in dergelijke mate bezig is met haar uiterlijk. Om dan nog niet te spreken over de manier waarop dit in de toekomst kan evolueren...

Meer dan ooit hebben de media (tijdschriften, TV, films, publiciteit,...) een ingrijpende invloed op pubers en tieners. Een groot deel van hun tijd en geld gaat trouwens naar deze informatiekanalen die ze vaak erg op prijs stellen. Wat er daar gezegd en getoond wordt, is voor jongeren bepalend voor het ideaalbeeld dat ze zich vormen.

Marketingspecialisten beseffen trouwens heel goed wat de impact is van de media op die talrijke, potentiële consumenten. Gewapend met statistieken en resultaten van enquêtes en analyses, proberen ze een gevoelige snaar te raken.

Als je weet dat 50% tot 75% van de jongeren niet tevreden zijn met hun uiterlijk, dat vaak niet genoeg overeenstemt met ‘het’ schoonheidsmodel dat ze in de media voorgeschoteld krijgen, begrijp je dat het niet moeilijk is om hierop in te spelen. De voorpagina’s van de tijdschriften stellen wekelijks andere superdiëten voor waarmee je dochter in een mum van tijd haar zogezegde ‘overtollige’ kilo’s kan kwijtraken.


Hoe kan je als ouder reageren tegen deze vorm van marketing?

Hoewel het weinig zin heeft je kind te verbieden deze tijdschriften te lezen, is het wel belangrijk je kind te leren kritisch te zijn. Leg aan je dochter uit dat het dit ideale schoonheidsmodel nastreeft omdat het van kindsaf niets anders gezien heeft op TV, in tijdschriften, op de affiches in de bushalte... Bovendien hebben de graatmagere modellen vaak problemen: ze zijn ondervoed waardoor ze last kunnen krijgen van vermoeidheid, vruchtbaarheidsproblemen, evenals psychische problemen zoals een kleinere stressbestendigheid,...

Voor een puber die nog een volle groei is, kan het gevaarlijk zijn om het schoonheidsideaal dat in de huidige maatschappij geldt, te aanbidden. Leg dus regelmatig aan je kind uit dat evenwichtige maaltijden geen kwaad kunnen op die leeftijd.
Als je kind dan toch wil opletten, raad dan aan om vooral vettige voeding en zoetigheden tot een minimum te beperken en te sporten.

Stel je dochter ook gerust want het feit dat ze tijdschriften als referentie gebruikt, vertaalt ook een gebrek aan zelfvertrouwen. De periode van de prepuberteit is niet altijd even makkelijk : het lichaam verandert, een nieuw leven als volwassene komt in zicht, je kind kan zich daarom verloren voelen en de nood voelen om zich ergens aan vast te klampen.

Als je merkt dat gewicht een echte obsessie wordt voor je kind, overweeg dan met je kind de mogelijkheid om beroep te doen op een psycholoog of een psychiater voor hulp. Dankzij deze hulp is het mogelijk te ontdekken waarom je dochter voortdurend met haar lijn bezig is. Door de oorzaken van de obsessie op te sporen en ze te analyseren, zal je dochter haar lichaam en haar gewicht wellicht beter kunnen aanvaarden.

Als je dochter echt een beetje te zwaar is en wel een paar kilo’s mag afvallen, probeer haar dan zo goed mogelijk hierbij te helpen. Moedig haar aan om veel te bewegen en te sporten als het maar een kwestie is van enkele kilo’s.Als ze daarnaast niet snoept en geen gesuikerde dranken gebruikt, zal ze snel een paar kilo minder wegen.

Als het gaat om een gewichtsverlies van meer dan 5 kilo, is het een goed idee om een diëtiste te raadplegen. Zij zal een specifiek dieet opstellen dat aangepast is aan je kind en bestaat uit evenwichtige menu’s. Tegelijkertijd zal zij ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk voedingsmiddelen echt ‘volledig uitgesloten’ zijn.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
The Little Gym Antwerpen
Doe een proefsessie en krijg vertoon van uw famidookaart een...
Lalali
Ontvang 5€ korting op je bestelling met de code FAMIDO...
sono babis
La venue d'un personnage de votre choix, visible sur le blog...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo