Meer tweens testen alcohol bij carnaval


Carnaval blijkt voor jonge tieners vaak een uitnodiging om voor het eerst (te veel) alcohol te drinken.Cijfers uit buurland Nederland bewijzen dat carnaval voor veel jonge tieners een uitnodiging is om alcohol te drinken. Het gaat daarbij over kinderen van twaalf, dertien en veertien jaar oud die voor het eerst alcohol testen en te veel drinken.Er zijn immers weinig bars en cafes die tijdens carnavalfeesten de leeftijd van jongeren controleren bij de verkoop van alcohol.

Alcohol mag in ons land niet verkocht worden aan jongeren onder de 16 jaar. Wat sterke dranken betreft, die mogen niet verkocht worden aan jongeren onder de 18. Om te controleren of horeca-uitbaters de wet naleven, zullen in de toekomst - onder andere bij carnaval in een twintigtal steden - zogenoemde loktieners worden ingezet.

Alcoholgebruik bij Vlaamse tieners

56% van de Vlaamse leerlingen in het secundair onderwijs dronk het afgelopen jaar alcohol. Niet alle alcoholische dranken blijken even populair: bier werd door het meeste aantal leerlingen gedronken. 12% van alle leerlingen dronk minstens een keer per week bier.

Het gebruik van alcohol is “gewoon” geworden in onze maatschappij. Het fenomeen ’binge drinking’ (zo veel mogelijk alcohol in zo weinig mogelijk tijd consumeren) is al populair bij jonge tieners. Allerlei hippe coctails en sterke drankjes die drinken als limonade vallen erg in de smaak bij jongeren.

Maar jongeren lopen veel risico door het gebruik van alcohol. Zij zijn immers nog in groei, hun hersenen zijn nog in volle ontwikkeling. Hun schoolprestaties kunnen eronder lijden. Overmatige consumptie van alcohol geeft bij hen meer kans op depressieve gevoelens en op de ontwikkeling van zwaarlijvigheid. Omdat hun lichaam er niet gewend aan is, kan het effect van een hoeveelheid alcohol onverwacht groot zijn. Jongeren die drinken komen sneller terecht in verkeersongelukken en vertonen ook riskanter seksueel gedrag. Ten slotte is het risico op verslaving veel groter als ze er jong aan beginnen.

Redenen genoeg dus om te proberen je dochter of zoon te overtuigen niets uit te proberen; ook niet bij een grappig feest als carnaval.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Vlasmuseum
Kinderen tot 13 jaar : gratis Studenten tot 26 jaar : € 1 ...
Fort Napoleon
1 € korting voor de volwassenen - niet cumuleerbaar met ande...
Clown Zigomar
Korting van 15% aan Famidooclub...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo