Waar of niet waar: te dicht bij de TV zitten, is slecht voor je ogen!


Hoe vaak roepen we wel niet naar onze kinderen: "Zit niet zo dicht bij de televisie of bij het computerscherm, je maakt je ogen kapot!" Maar klopt dat wel?Hoe vaak roepen we wel niet naar onze kinderen: "Zit niet zo dicht bij de televisie of bij het computerscherm, je maakt je ogen kapot!" Maar klopt dat wel?

Televisiekijken is niet slecht voor je ogen

Het antwoord is nee! Je zicht wordt niet slechter! Ogen kunnen vermoeid geraken, maar problemen met het zicht zijn eerder erfelijk. Ook als beide ouders arendsogen hebben, kan een kind problemen met het zicht hebben.

De opmerking komt uit de tijd van zwart-wit televisietoestellen; een tijd waarin de toestellen sterke stralingen uitstuurden. Die waren wel schadelijk voor de ogen. Het is wetenschappelijk bewezen dat de stralingen van televie-en computertoestellen vandaag niet meer schadelijk zijn.

Het valt wel op dat kinderen die veel buiten spelen, gedetailleerder zien dan kinderen die veel televisie kijken. Dat heeft niets te maken met de stralingen, maar met het oog wat "lui" wordt en zich aanpast aan beelden die op korte afstand voorbijkomen. Het oog wordt als het ware te "lui" om ver te kijken. Gelukkig is deze afwijking snel te verbeteren op het ogenblik dat je kind meer buiten speelt!

Vermoeide ogen

Vermoeide ogen zijn natuurlijk ook geen pretje. Ze worden rood, voelen pijnlijk aan en je kan er zelfs hoofdpijn van krijgen.

Als je kind televisie kijkt of het zit achter je computer, kan je er maar beter voor zorgen dat:

- je zoon of dochter niet te lang achter het scherm zit.
- de afstand tussen de ogen en het beeldscherm tenminste 50 cm is.
- vermijd tegenlicht van ramen. Kijken in het donker vermoeit de ogen nog meer.
- en voorkom een slechte kwaliteit-beeldscherm. Een trillend beeld en flikkeringen op het scherm zijn heel vermoeiend voor de ogen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Kinderklanken
Korting van 20 % bij aankoop van liedbundel + CD Kinderklank...
Zaza Belle, Clown, Magiër
10 % korting met CODE "FAMIDOO"...
Archeosite en Museum van
Korting van 10% voor de eigenaar en op vertoon van de Famido...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo