Waar of niet waar: ‘Je mag niet zwemmen vlak na de maaltijd!’


’Niet zwemmen vlak na het eten!’ Deze zin is al ontelbaar keer herhaald tegen kinderen die recht van tafel hun zwempak willen aandoen...Eten + zwemmen = gevaar?

Veel mensen geloven dat het gevaarlijk is om te gaan zwemmen als je het uur voordien nog gegeten hebt. Of 3 uur voordien, volgens sommigen! Volgens deskundigen is dit volksgeloof totaal ongegrond.

Het risico zou liggen in de grote temperatuurschok die je krijgt als je in het water springt. Je lichaamstemperatuur zou hoger liggen tijdens de spijsvertering, zodat het temperatuursverschil tussen het koude water en je warme lichaam groter is en je meer kans hebt op een thermische shock. In werkelijkheid is deze temperatuurstijging echter minimaal.

Als je die redenering doortrekt, zou je kunnen stellen dat het veiliger is om in koud water te springen na een etentje op een koele plaats dan na een maaltijd in de zon.

Je mag trouwens niet vergeten dat het verteringsproces tussen 3 en 12 uur in beslag neemt... Als je daar rekening mee zou moeten houden, blijft er nog bitter weinig tijd over om te gaan zwemmen!

Veilig baden

- Rustig aan

De temperatuurschok is een reëel gevaar dat je kan vermijden door geleidelijk aan in het water te gaan. Leer je kinderen om hun nek, armen en lijf nat te maken voordat ze in het water springen. De vele thermische receptoren die daar zitten doen je lichaam al aan de koudere temperatuur wennen.

-  Eet!

Al geloven velen dat het geen goed idee is om voor het zwemmen te eten, het is helemaal uit den boze om NIET te eten! Als je met een lege maag gaat te water gaat, zou hypoglycemie voor ongemak kunnen zorgen. Je organen hebben suiker nodig om te kunnen functioneren.

- Wanneer zwemmen?

Vervang het traditionele ’Niet zwemmen vlak na het eten!’ door het meer adequate ’Niet zwemmen op de warmste uren van de dag.’ Op dat moment lopen jij en je kids inderdaad het grootste risico op zonnebrand en thermische shock.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
APR Productions/All Kids
Famidoo leden krijgen bij ons 10% korting....
Gasthuismuseum St.-Dimpna
Korting van € 1,00 op vertoon van de famidookaart....
Juggle Angels
Gelegenheid om te passen, te voelen en de collectie te zien ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo