Idolen


Het aanbidden van idolen is een courant fenomeen gedurende de prepuberteit en de puberteit.Nagenoeg alle jongeren gaan door een fase waarbij ze zich met hun idolen identificeren.

Ze proberen in die periode op hun idolen te lijken, ze luisteren uren naar hun muziek, ze kijken 10 keer na mekaar naar dezelfde film waarin hun idool de hoofdrol speelt, ze kennen hun tientallen liedjes vanbuiten,... De kamer van de jongeren wordt versierd met posters, er worden stickers geplakt op de schriften en boeken. Sommige jongeren in de prepuberteit en de puberteit zijn gewoonweg stapelgek op hun idool.

De kans bestaat dat je de indruk krijgt dat je kind overdrijft maar wees gerust, deze identificatie- en bewonderingsfase is van bepaalde duur. Deze periode kan een aantal maanden of zelfs een aantal jaren duren, afhankelijk van de behoefte die je kind voelt om zich aan iemand te hechten die aan hun ideaalbeeld voldoet.

De meeste idolen zijn niet toevallig zangers of filmsterren met veel charisma. Het zijn mensen die zowel jongeren als volwassenen doen dromen van een ander leven. Een fan zal dan ook altijd veel interesse tonen voor het privé-leven van zijn idool en zal zo veel mogelijk verzamelen (foto’s, albums, krantenartikels).

Deze identificatie met iemand anders helpt de jongere om zijn persoonlijkheid uit te bouwen en om zijn gedachten te structureren. Het idool is eigenlijk het ideaal van ’IK’ waardoor de behoefte ontstaat hetzelfde kapsel te hebben en dezelfde kleding te dragen.

Tijdens de prepuberteit en de puberteit, heeft een jongere er nood aan zich aan iemand anders te hechten dan zijn ouders alleen. De jongere gaat dus op zoek naar een andere affectieve band dan degene die hij heeft met zijn ouders, broers en zussen. Hij zal dus ook toenadering zoeken met andere jongeren die dezelfde interesses hebben.

Een jongere kent in deze periode heel wat momenten van onzekerheid, twijfel en tegenstelling . Dat is normaal en typisch voor deze periode. Zo zal je kind misschien de ene dag veel kritiek hebben op jullie als ouders maar de dag erna weer toenadering zoeken.

Idolen zijn in deze context een manier om de persoonlijkheid van de jongere te structureren.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
FRANLIS
groepstarief op vertoon van Famidookaart...
Bébé Maestro ASBL
réduction de 10% pour le 2me enfant de la famille...
KLUTSKE meespeel-kindersh
25 affiches gratis...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo