Help! Mijn kindje bijt andere kindjes in de kleuterklas. Wat kan ik doen?


Je kind bijt de andere kindjes van zijn klasje en dat kan natuurlijk niet. Maar hoe ga je er als ouder nu het best met dat bijtgedrag om?Waarom kindjes bijten


- Kinderen bijten vooral uit boosheid en frustratie. Ze vinden op dat moment niet echt een andere manier om met hun gevoelens om te gaan of hun gevoelens verbaal te uiten en reageren dan op een fysieke manier door te bijten.

- Ze bijten niet om pijn te doen, want vaak beseffen ze niets eens hoeveel pijn het doet, omdat ze zich nog niet in een andere persoon kunnen verplaatsen.

- Belangrijk is dat die kleine bijtertjes leren dat er niets mis is met hun gevoelens, hun boosheid, maar dat ze die op een andere manier moeten leren uiten in plaats van te bijten. Ze moeten leren dat bijten echt niet kan.

- Soms bijten kindjes ook omdat ze weten dat ze dan aandacht krijgen. Ook negatieve aandacht is immers aandacht.

Hoe leer je kinderen van niet te bijten?


- Terugbijten is geen optie! In het verleden dacht ouders maar al te vaak dat dit de manier was om hun kinderen het bijten af te leren. Maar het tegendeel is waar.

- Probeer het bijten te voorkomen. Als ouder voel je vaak wanneer het fout gaat. Grijp dan tijdig in.

- Leer je kind dat bijten fout is, door het te herhalen of door ‘nee’ te roepen wanneer je kind gaat bijten of gebeten heeft. Vertel je kind dat het pijn doet, wanneer hij andere kindjes bijt, ook al had je kind niet de intentie om een ander kind bewust pijn te doen.

- Leer je kind zijn gevoelens onder woorden te brengen of andere kinderen op een andere manier zijn gevoelens duidelijk te maken. Lukt hen dit niet, dan kan je nog altijd zeggen dat je kind jou of de juf of meester erbij moet halen.

- Bijt je kind om aandacht te krijgen, dan ligt het anders. Maak je kind duidelijk dat dit niet de manier is om aandacht te krijgen en laat je kind duidelijk zien dat je meeleeft met het kind dat hij gebeten heeft.

- Gedraagt je kind zich voorbeeldig, beloon dan ook uitvoerig dit gedrag door te zeggen waarom je kind zo flink is. Gewoon zeggen “flinke jongen/flink meisje” is niet voldoende. Zeg specifiek waarom ze zo flink zijn.

- Volhouden is de boodschap, ook als het bijten niet meteen mindert. Niet alle kindjes ontwikkelen gelijk en sommigen hebben gewoon meer tijd nodig.

Succes!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Het Leerhof
Welkomstdrankje met koekje/snoepje bij aankomst Gratis baby...
Cap Bohan
15%...
Naaicafe Atelier Creatief
Drankje bij naaisessie....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo