Hoe lees je een verhaal voor?


Verhalen vertellen

Kinderen houden van verhalen. Ze genieten niet alleen van het verhaal, maar ook van de hele sfeer eromheen. Lekker gezellig bij mama of papa op schoot, na een drukke dag op school of voor het slapengaan. Voorlezen is vaak het leukste kwartiertje van de dag!

Voorlezen aan kinderen is belangrijk:

 • Het ontwikkelt hun taalgevoel, vergroot hun woordenschat en motiveert tot zelfstandig lezen.
 • Kinderen leren luisteren en zich inleven in andere mensen, wat hen een bredere kijk op zichzelf en de wereld geeft.
 • Het prikkelt hun fantasie en creativiteit.
 • Voor kinderen zijn verhaaltjes even belangrijk als spelen. Hoe vroeger je start met voorlezen, hoe beter.

Geen verteltalent? Geen kandidaat-voorlezers in je buurt? Jij kunt het zelf ook!

Laat je kinderen een leuk boek uitkiezen en zoek een rustig plekje op. Klaar om samen te genieten?

Hier volgen enkele simpele tips om je vertelkunst te verbeteren:

 • Voorlezen doe je op een rustige, vaste plek. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding. Tv of radio staan uit. Zorg ervoor dat je kind jou en de illustraties goed kan zien. Houd het boek dus niet voor je gezicht.
 • Probeer een verhaal te kiezen dat aansluit bij de leefwereld en belangstelling van je kind en dat je zelf ook leuk vindt om voor te lezen. Je enthousiasme zal aanstekelijk werken en je kind beseft dat een boek lezen vooral leuk is.
 • Lees het verhaal op voorhand even. Check of er geen moeilijke woorden in zitten en vervang ze voor jezelf of bedenk hoe je ze best kunt verklaren. Je komt ook te weten of er verschillende personages inzitten, waarvoor je verschillende stemmetjes kan bedenken. Iets wat je kind zal waarderen en wat zijn aandacht zal verstevigen.
 • Vertel voor je begint kort iets over het verhaal. Je kind kan zich dan al een eerste beeld vormen van wat er gaat gebeuren, en daar een verwachtingshorizon aan vasthangen.
 • Lees langzaam en duidelijk. Als je kindje niet zo geconcentreerd is tijdens het luisteren, kan je af en toe een korte pauze inlassen of wat passende attributen, zoals knuffels, vinger- of handpopjes, erbij betrekken Dit zal de aandacht van je kind versterken.
 • Geef je kind de kans om ergens op te reageren en stel af en toe vragen over het verhaal. Hierdoor betrek je je kind actief bij het verhaal en kun je zien of het het begrijpt.
 • Maak je verhaal zo levendig mogelijk, maar overdrijf niet. Varieer met je stem. Hoog, laag, luid, stil, snel of langzaam. Gebruik bij dialogen een passende stem en gelaatsuitdrukking voor ieder personage.
 • Lees nooit te lang voor want je peuter kan nog niet zo lang stilzitten. Stop dan ook met voorlezen als je ziet dat zijn aandacht aan het verslappen is.

Voorlezen, het leukste kwartiertje van de dag.

Veel succes!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
KLUTSKE meespeel-kindersh
25 affiches gratis...
KLUTSKE meespeel-kindersh
25 affiches gratis...
Zandsculptuurfestival
Korting van 4 euro p.p. op vertoon van Famidookaart...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo