Enkele tips voor de kersverse stiefvader

Als je van de ene dag op de andere tot stiefvader wordt gebombardeerd zonder dat je zelf kinderen hebt, loopt het meestal niet dadelijk van een leien dakje! Je moet eerst en vooral een plaats vinden binnen dit nieuwe gezin. In het begin is de kans groot dat je je afvraagt hoe je het in godsnaam moet aanpakken om een volwaardig lid te worden van dat gezin. Ook aan andere vragen is er geen gebrek: "hoe zouden de kinderen je nu moeten noemen? Welke plaats gaan ze in jouw leven innemen en welke houding ga je zelf aannemen tov hun opvoeding? ... "

Enkele tips voor de kersverse stiefvader:

- Tijd is vaak de beste raadgever. Verwacht niet dat het kind van je partner je op een week aanvaardt en dat het zal springen van geluk met zijn ‘nieuwe papa’. Als het zo is, des te beter maar zo vlot verloopt het in de meeste gevallen niet. Als je er mentaal op voorbereid bent dat het kind van je partner tijd nodig heeft om zich aan te passen, zal je al sterker in je schoenen staan. Als sommige problemen of conflicten echter blijven aanslepen, aarzel dan niet om erover te spreken met je vriendin. Toon haar dat je het moeilijk hebt en probeer de juiste woorden te vinden om uit te leggen hoe je je voelt. Samen staan jullie sterker om uit eventuele moeilijke situaties te raken.

- Ook met de kinderen van je partner gaat niets boven een goed gesprek. In plaats van proberen autoritair te zijn, is het beter om tot een goede verstandhouding te komen. Zeg hen ook uitdrukkelijk dat je niet hun vader bent en dat je geenszins van plan bent zijn rol over te nemen. Dat neemt niet weg dat je hen duidelijk kan maken dat je desondanks het recht hebt op een aantal regels te bepalen, beslissingen te nemen,... Als volwassene en nieuwe vriend van hun moeder, is het niet meer dan normaal dat je ook iets in de pap te brokken hebt.

- Om te komen tot harmonie in een gezin, is het eerst en vooral belangrijk dat er ook harmonie heerst in jullie relatie. Je vriendin, de moeder van de kinderen moet op dezelfde golflengte zitten als jij! Het is belangrijk dat jullie dezelfde taal spreken en dat ze je steunt in je beslissingen. Als jullie het toch oneens zijn, wat natuurlijk al eens kan gebeuren, is het belangrijk dat jullie dat bespreken wanneer de kinderen er niet zijn. Als jullie elkaar tegenspreken in het bijzijn van de kinderen zal je snel aan geloofwaardigheid inboeten.

- Zorg er ten slotte voor dat je een consequente houding aanneemt. Het heeft geen zin dat je je probeert voor te doen als ‘de beste vriend’ van de kinderen om dan te veranderen in een tiran als die aanpak niet blijkt te lukken. Kinderen kunnen moeilijk omgaan met dit gebrek aan coherentie en zullen snel voelen dat je niet goed weet hoe je je moet gedragen om het goed te doen. Ze zullen er dan ook snel van profiteren om je nog meer op de proef te stellen.

Suzy

Redactrice

aandeel :

Enkele tips voor de kersverse stiefvader : lees ook

    We praten op het forum :

reacties (0)
Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Inti Washi
Gratis kleine Boliviaanse attentie bij vermelding Famidoo....
Sunships
groepstarief op vertoon van Famidookaart...
BabyBaby Megastore for Ba
10% op vertoon famidookaart . Niet geldig op promoprijzen en...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo