Webcam dichtgekleefd. Maar wat met de telefoon?


Webcams op je laptop zijn al jaren bekend als een probleem op vlak van veiligheid. Iedereen weet ondertussen wel dat er kan worden meegekeken via het kleine cameraatje bovenaan je laptop.Om toegang tot je camera of microfoon te krijgen, moet er ‘malware’ op je computer staan. Dat is kwaadaardige software zoals een virus, worm of Trojaans paard. Zo’n stukje software kun je binnenkrijgen door een e-mailbijlage te openen of een geïnfecteerde USB-stick te gebruiken. Ook kan de malware verstopt zitten in andere software of op je computer komen doordat je een gehackte of kwaadwillende website bezoekt.

Vervelend maar waar: als de beveiliging van je laptop niet in orde is en je niet goed oplet, dan kunnen mensen met verkeerde bedoelingen meekijken en -luisteren met de camera en microfoon van je laptop. Op die manier weten ze precies wanneer je op reis bent, waar belangrijke papieren liggen en misschien zelfs wat je paswoorden zijn (want geef toe, we zeggen onze paswoorden allemaal wel eens hardop terwijl we ze intypen).

Afkleven is de boodschap; met een stukje plakband of een speciaal schuifje.

Hoe zit dat met mobiele telefoons; die hebben toch ook een camera en een microfoon?

Over het algemeen geldt: de veiligheid van je telefoon of tablet heb je zelf in de hand. Veel informatiebeveiligingsexperts stellen dat het aanzetten op afstand van een camera of microfoon van een telefoon of tablet nog een heel stuk moeilijker is dan bij pc’s. De meeste software download je namelijk via de appstores. De apps daar worden eerst door Apple en Google gecheckt. Ook is de verspreiding van malware tussen verschillende apps moeilijker dan tussen verschillende pc-programma’s. Maar ook voor de camera van je telefoon kan je al webcamschuifjes kopen. Je zal merken dat er al erg veel mensen gebruik van maken; beter voorkomen dan genezen!

Veel beter – maar ook iets ingewikkelder – dan je camera en microfoon afschermen, is zorgen dat andere mensen nooit op je laptop of telefoon kunnen komen. Je moet er met andere woorden ook voor zorgen dat je geen onbeveiligde netwerken gebruikt en dat je telefoon of computer niet voor iedereen openstaat.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Vaderzoon.be
10% korting op vertoon van Famidookaart...
Archeosite en Museum van
Korting van 10% voor de eigenaar en op vertoon van de Famido...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo