Mag je paddestoelen plukken in het bos?


De bossen staan er vol van, maar mogen we die paddestoelen eigenlijk zelf plukken?Paddenstoelen schieten massaal uit de grond en floreren op het in het bos aanwezige organisch materiaal (dood hout, gevallen bladeren, het strooisel,…).

Ze zijn niet alleen zeer nuttig voor het bosecosysteem, de eetbare soorten vinden bovendien heerlijke toepassingen in de keuken. Maar voor je je laarzen en plukmand opdiept, zoeken we uit of we de paddenstoelen die in onze bossen voorkomen zomaar mogen plukken.

Het Antigifcentrum kreeg vorig jaar 400 oproepen voor mensen, vooral kinderen, die wilde paddenstoelen hadden gegeten en er in sommige gevallen ziek van werden. Sommige soorten in ons land zijn echt giftig en zelfs dodelijk. Enkele tips voor het plukken in Vlaanderen:

*Pluk enkel paddenstoelen die u perfect kent: sommige erg giftige paddenstoelen lijken heel erg op eetbare soorten.

*Bij de minste twijfel over de soort: eet ze niet voor u ze hebt laten controleren door een specialist ter zake. Een apotheker of een vereniging van mycologen in uw streek kunnen u hierbij helpen.

*Pluk enkel exemplaren die in goede staat zijn en pluk ze helemaal, met hoed en voet, om ze goed te kunnen identificeren.

* Paddenstoelen zijn gevoelig voor vervuiling. Pluk ze dus nooit op mogelijk vervuilde plaatsen (wegkanten, industriezones, storten, ...)

* Doe paddenstoelen in een mand of een kartonnen doos, maar nooit in een plastic zak (want hierin rotten ze vlugger).

* Sorteer de geplukte paddenstoelen per soort: zo ziet u of er tijdens het plukken geen stukjes van andere soorten tussen zitten.

* Eet paddenstoelen met mate, verhit ze voldoende en eet ze nooit rauw.

* Wie zonder voldoende kennis plukt en proeft riskeert niet alleen zijn leven, maar ook een boete van 100 tot 50.000 euro.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Onderstebove
Goed om weten is dat bij het afsluiten van een geboortelijst...
Zaza Belle, Clown, Magiër
10 % korting met CODE "FAMIDOO"...
Onderstebove
Goed om weten is dat bij het afsluiten van een geboortelijst...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo