Ken jij het verhaal van de Paashaas?


Waar komt die paashaas eigenlijk vandaan? En hoe komt hij erbij eieren te decoreren en te verstoppen in je tuin?Pasen is voor de christenen wereldwijd het feest waarin de wedergeboorte van Jezus wordt gevierd. In de Bijbel kom t er geen haas voor in het paasverhaal, en toch overheerst het dier dezer dagen het paasweekend.

Het verhaal van de paashaas vindt zijn oorsprong in Duitsland, en zou ouder zijn dan het Christendom. Een Germaanse stam, de Teutonen, hield er diverse mythes op na waaronder verhalen over de godin Ostara. Eén van deze verhalen vertelt hoe een klein meisje een verkleumd vogeltje vond. Ze bad tot Ostara om hulp. De godin kwam toegesneld, maar zag dat het vogeltje er heel slecht aan toe was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas voortaan één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te leggen en zo de winter te verdrijven en de lente te vieren.

Rond de vijftiende eeuw begonnen mensen de mythes op te schrijven. Rond 1680 werd het eerste verhaal van een haas die eieren legt en ze in de tuin verstopt, gepubliceerd.

Gaandeweg maakten de echte eieren daarbij plaats voor chocolade-eieren en begonnen paashazen gemaakt van suiker en chocolade op te duiken. En dat is tot vandaag een traditie!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Gasthuismuseum St.-Dimpna
Korting van € 1,00 op vertoon van de famidookaart....
Musée de la Vie Rurale en
1 enfant gratuit par famille sur présentation de la carte Fa...
Peps binnenspeeltuin voor
10% voor speeltuinen. Voor verjaardag en kastelen huren een...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo