Jodiumtabletten voor iedereen?


Ben jij je gratis jodiumtabletten al gaan afhalen bij de apotheek?Vorige week lanceerde de overheid een campagne over de risico’s mocht er ooit een nucleaire ramp zijn. Als onderdeel van die campagne mag je bij de apotheker gratis jodium tabletten gaan halen.

Maar waarvoor dienen die jodiumtabletten?
Jodiumtabletten of kaliumjodidetabletten kunnen ons beschermen tegen de radioactieve straling na een kernramp en schildklierkanker voorkomen.

Wie moet ze nemen?
Wij stonden zelf als snel bij de apotheker, om erachter te komen dat niet iedereen die tabletten nodig heeft!

Meer nog: voor sommige bevolkingsgroepen is het zelfs gevaarlijk!

Wie wel? Wie niet?
De jodiumtabletten zijn vooral bedoeld voor kinderen, jongeren tot 18 en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Deze groep loopt het meeste gevaar bij een kernramp, omdat hun schildklier en die van ongeboren kinderen nog heel veel jodium dat zich in de radioactieve wolk bevindt, kan opnemen. Het is dus belangrijk dat zij niet-radioactief jodium slikken; dat verhindert dat hun schildklier het opneemt.

Bij volwassenen is dit proces veel trager, maar bij hoge stralingen lopen mensen tussen 18 en de 40 jaar toch gevaar en slikken ze best preventief jodiumtabletten.

Wie ouder dan 40 is, laat zich door de huisarts best eerst screenen op ongedetecteerde schildklierziekte, want oudere mensen zijn daar vatbaarder voor. Het slikken van jodiumtabletten bij schilklierziekte is gevaarlijk!

Wanneer moet je de tabletten nemen/toedienen?
Best zo snel mogelijk na nucleair alarm! Woon je verder van de stralingsbron, dan heb je meer tijd, omdat het langer het duurt vooraleer de radioactieve wolk je bereikt.

Meer informatie vind je op de site Nucleairrisico.be.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Inti Washi
Gratis kleine Boliviaanse attentie bij vermelding Famidoo....
Zandsculptuurfestival
Korting van 4 euro p.p. op vertoon van Famidookaart...
Circus!
- Gratis jongleerset...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo